Samsung je kriv što Nokia nije odabrala Android?

U momentu kada je Nokia napustila umirući Symbian, a prigrlila Windows Phone, svi su se krstili i levom i desnom rukom. Sada se krste ponovo…

Da, mnogi su očekivali da će Nokia prihvatiti Android operativni sistem, ali se to nije desilo. Ni do danas. A neće se ni desiti, kako stvari stoje.

Sada, kada se pojavila Lumia 1020, koju mnogi nazivaju prekretnicom Windows Phone uređaja, pojavile su se i informacije da je Samsung kriv zbog toga što je Nokia odbacila Android.

Ponovo neverica i čuđenje, ali britanski list The Guardian preneo je reči Stivena Elopa, direktora Nokia kompanije, da je Nokia razmatrala mogućnost da prihvati Android, ali da nije želela da se takmiči sa hardverskom kompanijom, koja bi mogla da bude dominantna na Android tržištu.

Iako Elop nije izgovorio ime Samsung, mediji su uglavnom preneli da se radi upravo o toj kompaniji i da je korejski proizvođač Nokiju odvratio od izbora Android platforme.

asno je da je Samsung tada bio opak konkurent, baš kao što je i sada, ali da li je moguće da su Finci odustali samo zbog toga? Tako lako, bez borbe i pokušaja? U svakom slučaju, u to vreme (2011. godine) iPhone je već držao dobar deo smartfon tržišta, a Android je nezaustavljivo rastao sa već istaknutim igračima: Samsungom, HTC-om, Sonyjem, LG-jem i drugima. Nokia je želela da ponudi alternativu i odabrala je Windows Phone.

Prodaja Lumia telefona je kakva-takva. Prvi modeli, iako su imali sjajan dizajn i hardverski su bili sposobni da ponude više, ograničenja WP platforme sputala su ih da pronađu put do više kupaca. Stvar se zahuktala sa modelom Lumia 900, a potom i sa modelima Lumia 920 i 820. Sada se izuzetno dobro prodaju modeli 620, 520 i 720, a očekuje se da bum napravi i model Lumia 925. Naravno, Nokia u budućnosti računa na model Lumia 1020, a od početka sledeće godine videćemo i prve Full HD kvadkor Nokije sa ekranima i do 6 inča.

Nokia svoju šansu svakako i dalje ima, a kako će je iskoristiti videćemo uskoro.

Da li biste i vi svoje poverenje pre ukazali Nokiji da je na Android platformi?

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post