Samsung lažirao rezultate testova brzine za S4?

Izgleda da je tako, ali se kompanija povodom toga još uvek nije zvanično oglasila.

Kao što znate, Galaxy S4 se pojavljuje u dve varijante – osmojezgarnoj, sa oznakom i9500 i četvorojezgarnoj sa oznakom i9505. U Srbiji i mnogim drugim delovima sveta prodaje se uglavnom verzija sa četiri jezgra, koju pogoni Snapdragon 600.

Razlika jeste u tome što je osmojezgarni Exynos 5 Octa model nešto brži, ali mu i baterija neznatno kraće traje. Samsung je za S4 upotrebio PoweVR SGX 544MP3 grafički čip za koji nije naveo tačnu brzinu. Tu se upravo i dolazi do trika, koji proizvođač primenjuje tokom testiranja.

Portal Anandtech objavio je podatke da pomenuti grafički čip ima brzinu od 480 MHz, ali da se u pojedinim benčmark aplikacijama za merenje brzine ona penje do 532 MHz i nakon gašenja tih aplikacija vraća u svoj “uobičajeni brzinski tok”. To znači da su rezultati merenja performansi dobijeni tokom merenja brzine GPU-a kroz benčmark aplikacije, zapravo za oko 10 odsto bolji nego što je realno i nisu izvodljivi u praksi. Čak se podizanje brzine dešava samo u aplikacijama AnTuTu, Quadrant, GL Benchmark 2.5, BenchmarkPi i Linpack, dok u drugim aplikacijama čip PoweVR SGX 544MP3 funkcioniše sa svojom “standardnom brzinom”.

Zašto je Samsung pribegao ovom triku i da li je to, možda, bila praksa i sa drugim modelima nije poznato. Ipak, to ne bi, takođe, ni trebalo da bude praksa proizvođača, jer Samsungovi telefoni imaju sasvim dovoljno potencijala i moći da bi se bavili veštačkim podizanjem rezultata na testovima.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post