Šetnja kroz istoriju: prisetimo se značajnih telefona kompanije Siemens

Siemens je najveća inženjerska kompanija u Evropi, sa gotovo 170 godina istorije iza sebe. Ona je specijalizovana u razvoju medicinske opreme, industrijskih automatskih sistema, svetleće infrastrukture i kućnih aparata, između ostalih proizvoda. Verovatno se sećate dana kada je Siemens imao i odeljenje koje je izrađivalo mobilne telefone, a koje je donelo svetu preko 100 različitih modela telefona. Neki od njih su bili veoma značajni pa je tako Siemens S10 bio prvi telefon na svetu sa ekranom u boji, a Siemens S55 prvi koji je mogao da snimi fotografiju.

s1

Još jedan telefon koji bi mogao da uđe na ovu listu je Siemens S10 Active. On je najavljen još 1998. godine kao prvi telefon za “korišćenje napolju”, što u suštini znači da je mogao da izdrži potrese, kao i oštećenja od prašine i vode.

s2

Siemens SL10 je došao godinu dana kasnije i bio je pionir u jednoj drugoj oblasti – radi se o prvom kliznom mobilnom telefonu. Potom je ova kompanija 2001. godine ponovo pomerila granice i predstavila Siemens SL45, telefon koji je prvi ponudio mogućnosti MP3 reprodukcije. Sa podrškom za proširivu memoriju, WAP pregledač, lithium-ion bateriju i kompaktne dimenzije, to je bio jedan od najnaprednijih telefona u to vreme, a objavljeno je i nekoliko njegovih podmodela.

s3

Siemens SX1 je objavljen 2003. godine i to je bio prvi kompanijin telefon koji je pokretao Symbian OS Series 60. Sa svojim jakim procesorom i podrškom za Symbian aplikacije, to je bio prilično moćan telefon za to vreme.

s4

s5

Izvor: Benchmark

 

Related Post