ŠIRI SE NOVI MOBILNI VIRUS: Evo kako da ga uočite i ubijete

Više od 10 miliona uređaja širom sveta zaraženo je novom vrstom mobilnog virusa. On se zove “HummingBad” i pojavio se u februaru ove godine.

Ovo nije klasični “malver”, a sigurnosna komapnije “CheckPoint” tvrdi da je ovaj virus proizvod “visokoorganizovanih kineskih sajberkriminalaca”.

Na njemu je radilo čak 25 ljudi, a zaraziti se možete tako što ćete posetiti zaraženu stranicu, nakon čega će njegov kod pokušati da vam se ubaci u telefon.

Kada uspe da se instalira u njega, on prikuplja vaše podatke i ponaša se kao da ste kliknuli da na oglase.
Zahvaljujući ovom virusu, kineska grupa “Yingmob” zarađuje 300.000 dolara mesečno, navodi “CheckPoint”.

Srećom, postoji način na koji on može da se ukloni i koraci da se zaštitite da se zarazite.

hb1

Kako da otkrijete imate li “HummingBad”?

Kompanije koje se bave antivirusnim softverom rade na svojim odgovorima. Te aplikacije rade kao i na računarima. AVG, “Avast”, “Lookoout”, samo su neki od softvera koji će moći da detektuju ovu pretnju.

Kako ga ubiti?

Više od 10 miliona zaraženih uređaja može se rešiti virusa “HummingBad”, ali mnogima se neće svideti metoda fabričkog reseta uređaja. Oni koji su pak vrhunski majstori mogu uz puno muke da ga uklone s uređaja, navode iz “CheckPointa”. Zato napravite bekap podataka i kontakata, ako već niste i zapišite koje su vam aplikacije trenutno najvažnije i krenite od nule.

Kako se zaštititi?

Ne skidajte aplikacije iz izvora kojima ne verujete potpuno. Odnosno, verujte samo zvaničnim mestima za skidanje aplikacija.

Izvor:Kurir.rs

Related Post

One Comment on “ŠIRI SE NOVI MOBILNI VIRUS: Evo kako da ga uočite i ubijete”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four − 4 =