Sledi „evolucija“ emotikona!

Emotikoni, širom planete rasprostranjeni japanski izum, uskoro će doživeti „evoluciju“, jer moraju verodostojnije izražavati ljudsku raznolikost, posebno kada je reč o boji kože.

Emotikoni, ti mali ekspresivni crteži koji se koriste u imejlovima i SMS porukama, trebalo bi da od iduće godine budu daleko raznovrsniji kako bi što bolje izrazili raznolikost ljudskog lica, saopštio je svetski konzorcijum „Junikod“ (Unicode) koji utvrđuje računarski i industrijski standard za konzistentno kodiranje, reprezentaciju i manipulaciju teksta.

Emotikoni,-foto-1.jpg

„Ljudi širom sveta žele emotikone koji verodostojnije izražavaju ljudsku raznolikost, posebno kada je reč o boji kože“, ističe se u dokumentu u kom je iznet ovaj predlog, a koji su objavili Mark Dejvis („Gugl“) i Piter Edberg („Epl“).

Emotikoni, foto-1.jpg

Izmene koje tek treba da dobiju zeleno svetlo „Junikoda“, mogle bi da se primenjuju sredinom 2015. godine.

Predlagači savetuju primenu Ficpatrikove klasifikacije, skale koja se koristi u dermatologiji i koja razlikuje šest fototipova kože u zavisnosti od reakcije na sunce.

Emotikoni su se najpre pojavili u Japanu, ali su ubrzo prihvaćeni širom sveta. Sadrže čitav niz slika (srca u raznim bojama, cveće, životinje, prevozna sredstva, prehrambene namirnice itd.), kao i širok spektar osećanja zasnovanih na smajliju.

„Naravno da osim boje kože postoje i mnogi drugi elementi koji upućuju na raznolikost ljudskog izgleda: boja kose, različita kosmatost, različite siluete, različite kape, naočari, itd“, napominju pobornici ove „evolucije“ emotikona.

Izvor: RTS

Related Post