SMS plaćanje računa sve popularnije

Plaćanje komunalija i drugih računa putem SMS poruka sve je popularnije, a samo u “Telekomu Srbija” ima pola miliona korisnika koji na ovaj način izmiruju svoje obaveze.

KOMUNALIJE – Osim plaćanja putem SMS-a, račune za komunalije, struju, telefon i kablovsku televiziju korisnici mogu da uplate i elektronskim putem.

Elektrodistribucija Beograd, pored usluga elektronskog plaćanja, omogućila je Beograđanima da račune za struju plate SMS porukom na broj 8008. Ovu uslugu mogu da koriste samo građani koji imaju “DinaCard” karticu, a čitava transakcija plaćanja košta 5,9 dinara i ne zavisi od iznosa koji se plaća. Da bi plaćanje bilo uspešno, neophodno je da se korisnik registruje u banci koja mu je izdala “DinaCard” karticu.
– Od 800.000 korisnika Elektrodistribucije Beograd, za sistem usluga elektronskog plaćanja kao i uplate računa putem SMS-a odlučilo se 30 odsto korisnika – kaže za “24 sata” Sandra Alagić iz EDB-a.
I “Telekom Srbija” ima pogodnost brzog plaćanja telefonskog računa putem interneta i SMS poruke, i to bez dodatne provizije. Na ovakvom sistemu plaćanja u “Telekomu” je za sada registrovano 500.000 korisnika. Korisnici mogu plaćati i postpejd usluge putem interneta za šta im je potrebna platna kartica.
“Infostan” svojim korisnicima na internet stranici, u delu „onlajn upit stanja“, omogućava da pristupe elektronskoj kopiji računa, sa kojom mogu da izvrše uplatu ne čekajući da račun stigne redovnom poštom. Od 650.000 korisnika komunalnih usluga, veliki broj njih upravo na ovaj način izmiruju svoje obaveze.
– Prilikom izmirenja računa građani ne plaćaju proviziju u pošti i velikom broju poslovnih banaka jer JKP „Infostan“ plaća proviziju za svoje korisnike. Zbog visokih provizija koji se kreću 2-3 odsto, nije aktivirana mogućnost onlajn plaćanja – kažu u “Infostanu”.
Za račune kablovskog operatera SBB od elektronskih usluga plaćanja jedino je otvorena opcija “e-banking” gde korisniku na osnovu naloga skidaju novac sa računa u banci.
Kako platiti preko mobilnog:

IDENTIFIKACIJA – Za plaćanje računa sa struju potrebno je prvo poslati SMS sa ED brojem odnosno identifikacionim brojem korisnika kod EDB-a i iznosom koji korisnik želi da plati na broj 8008. Na primer, ako se plaća račun EDB sa ED brojem 123456789 u iznosu od 5.000 dinara korisnik šalje poruku EDB 123456789 5000 dinara. Nakon toga korisnik dobija poruku za potvrdu transakcije, na koju mora da odgovori slanjem zaštitnog (mpin) broja u roku od tri minuta, da bi se plaćanje obavilo. Minimalni iznos za uplatu je 200 dinara.

Izvor: 24sata | Autor: V. Jokić

Related Post