Španija prvi put blokirala piratski muzički sajt

Spanski Nacionalni sud naredio je provajderima da blokiraju Goear.com, sveobuhvatni piratski sajt za strimovanje muzike, veoma popularan u toj državi.

Ovo je prva odluka takve vrste protiv jednog muzičkog sajta, a ona dolazi nakon instrukcija od prošlog meseca da se blokira The Pirate Bay zbog autorskih prava. Nakon što je dugo održavala reputaciju kao jedna od najmekših zemalja u Evropi u pogledu piraterije, u poslednjih nekoliko godina Španija je ojačala svoj pristup kršenju autorskih prava na internetu.

Snaga novog zakonodavstva se najbolje videla prošlog meseca kada je sud u Madridu dao narednu provajderima da za svega 72 sata blokiraju zloglasni sajt The Pirate Bay. Žaleći se da Goear obezbeđuje pristup muzici zaštićenoj autorskim pravima bez dozvole umetnika ili nosioca autorskih prava, AGEDI (Association of Intellectual Rights Management) je pokrenuo slučaj naglašavajući i komercijalne aspekte sajta. Nakon pregleda čitavog slučaja, Nacionalni sud je doneo odluku o tome da naredi provajderima da blokiraju ovaj sajt.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + two =