Srbija napadnuta sa 1,5 miliona računara

Albanska zastava nad stadionom JNA bila signal za udar na sajber prostor naše zemlje. Cilj: Izbaciti iz stroja naše elektronske kanale. Albanci ovo nisu mogli da izvedu, ali su mogli da plate.

ODMAH posle prekida fudbalske utakmice na stadionu JNA zbog drona sa zastavom takozvane velike Albanije usledio je najmasovniji hakerski udar na medijski sajber prostor Srbije u dosadašnjoj IT istoriji!

Ovo je suština analaze koju je uradio IT stručnjak Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije. On za “Novosti” objašnjava:

– U prošli utorak posle 21 sat na meti odlično organizovane hakerske zajednice su se našli sajtovi svih relevantnih medija u našoj zemlji, a samo jedan je ostao “netaknut”. Takozvani DDoS napad na Srbiju izveden je sa otprilike 1,5 miliona računara iz celog sveta. Albanci to samostalno nisu mogli da urade, ali su mogli da plate…

Ovaj ekspert objašnjava da su kao posledica hakerskog udara blokirani, odnosno da su “pali” serveri koje koriste najveće medijske kuće u Srbiji. Živković navodi da je napad trajao nekoliko sati i da je bio jači od 35 gigabita u sekundi, što je nezabeleženo na našim prostorima.

Vrh ataka se, prema ovoj analizi, dogodio u 21.30, kada je napadač “bombardovao” servere srpskih medijskih kuća sa 40 gigabita u sekundi, što je ekvivalentno gledanju 2.000 HD TV kanala. Samo jedan naš dobro zaštićeni sajt je izdržao, dok su ostali makar povremeno javljali da su blokirani, odnosno prezagušeni.

Živković je uveren da je ovaj napad plaćen nekoj od hakerskih najamnih organizacija koje pod kontrolom svojih “bot programa” imaju milione računara.

– Preciznost napada i odabir ciljeva govore da je sve brižljivo planirano – navodi Živković.

Cilj udara je, prema svemu sudeći, trebalo da bude izbacivanje iz stroja većine srpskih elektronskih kanala koji su prenosili događaje posle utakmice, kako bi se stekla početna medijska prednost od nekoliko sati u terminu za udarne vesti.

Napadač je hteo da onemogući razmenu vesti i da verovatno plasira ono što je on isplanirao. Početne izjave albanskih najviših zvaničnika upućuju na sumnju da su oni očigledno bili pripremljeni za neki drugi scenario. O tome svedoči i pojava velikog broja Albanaca na ulicama u svojim sredinama, koji u stvari nisu znali šta “pozdravljaju i slave”. Njihov cilj, međutim, nije ostvaren iz prostog razloga – na utakmici nije došlo do većih nereda.

Govoreći o svojoj analizi, naš sagovornik kaže da je do konkretnih podataka došao nakon petodnevnih razgovora i sastanaka sa ljudima koji rade u sektoru informacione bezbednosti u Srbiji. Podatke su mu dostavile i kolege iz CERT-ova (Computer Emergency Response Team) zemalja u okruženju. Da se u utorak vodio “sajber rat” u našem IT prostoru, potvrdili su i najveći domaći internet-servis i hosting provajderi.

– Ovakve napade mogu da izvedu samo najveće i najskuplje hakerske grupe – objašnjava predsednik Udruženja za informacionu bezbednost Srbije.

– One zahvaljujući bootnet mreži imaju pod kontrolom više miliona računara, a da njihovi stvarni vlasnici i ne znaju da su im računari “zarobljeni”. Ti kompjuteri, koji uglavnom koriste piratske programe, prethodno su preko interneta zaraženi ubačenim virusom koji omogućava hakerima da ih aktiviraju bez znanja vlasnika i da ih stave u funkciju ciljanog DDoS napada.

Tako su naše servere napadali i kompjuteri iz Beograda, ali i iz celog sveta, a da njihovi vlasnici nisu imali pojma.

Zoran Živković na kraju ističe da smo jedina zemlja u Evropi koja nema CERT, kao ni strategiju ni zakon o informacionoj bezbednosti, koji regulišu postupke u slučaju ovakvih incidenata.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =