Srpski Tesla smartfon radiće na Androidu?

Prema izvorima bliskim Intelu telefon, koji bi trebalo da se proizvodi u Srbiji od 2014. godine, radiće pod Android operativnim sistemom.

Tesla smartfon prema ranije objavljenim informacijama trebalo bi da se pojavi tokom 2014. godine, a proizvešće se u 50.000 komada. Cena će biti prilagođena domaćem tržištu, kao i softver, a prodavaće se u celom regionu.

Ono što smo saznali na Twitteru od Veselina Jevrosimovića, vlasnika kompanije ComTrade, koja će zajedno sa Intelom raditi na izradi ovog smartfona, jeste da će smartfon funkcionisati pod operativnim sistemom Android. Nažalost, dodatnih informacija za sada nema, ali smo iz istog izvora saznali da će Intel za domaće tržište praviti i tablet prilagođen ovdašnjim korisnicima.

Da li će se Tesla “proizvoditi” ili “sklapati” u Srbiji?
Iako ovo nije baš precizno objašnjeno, nekoliko izjava navodi nas na zaključak da će se telefon proivoditi u Srbiji, makar neki njegovi delovi.

Za početak, domaći Intel tim, sačinjen od mladih stručnjaka, izrađivaće softver i aplikaciju za kameru. Druga činjenica koja navodi na takav zaključak jeste izjava potpredsednika Intela Džona Dejvisa za RTS, koji je nedavno boravio u poseti Srbiji.

Prema rečima potpredsednika Intela ovde nije reč samo o visini investicije, kao što nije reč samo ni o dolarima, već o podizanju i izgradnji kapaciteta, a u Srbiji konkretno o angažovanju domaćih stručnjaka, povećanju zapošljavanja i edukaciji. “Sada pravimo planove, ali naš cilj je da to bude iduće godine. Sve se može odvijati veoma brzo, to smo već radili i u drugim zemljama. Srpske kompanije imaju kapaciteta da budu naši partneri u proizvodnji mobilnih telefona”, rekao je Dejvis.

Uskoro očekujemo više detalja o ovoj temi.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post