Srpski zid za hakere

NA najvećem evropskom sajmu IT bezbednosti koji se od 7.do 9. oktorba održao u Nirnbergu, među 384 provajdera iz 21 zemlje sveta, prvi put je izlagala i komapnije iz Srbije. Beogradski „Towers net“ predstavio je svoj „ Towers netdefender“, sistem za detekciju i sprečavanje sajber napada. Ovo softversko rešenje radi na principu agent programa koji se instalira na server i štiti ga.

Kako objašnjava Milan Živković, direktor sektora razvoja za domen Informacione bezbednosti iz ove srpske firme, agent program zauzima veoma malo resursa štićenog servera i ne usporava mrežni saobraćaj, jer koristi manje od 1 odsto snage procesora u trenutku stvarnog napada na sistem. Preko agent programa „ Towers netdefender“ vrši monitoring svih log datoteka u realnom vremenu, detektuje zlonamerne aktivnosti na mreži ili sistemu, identifikuje ih i blokira a zatim generiše izveštaj uspešne odbrane za korisnika. Takođe, on skenira kompletan ulazni protok na branjenom serveru i u slučaju realnog napada generiše komandu za blokiranje istog.

hakeri

Na predstavljanju programa na Sajmu u Nirbergu, naročitu pažnju stručnjaka privukla je činjenica da je program zaštite potpuno automatizovan i autonoman, odnosno da ne traži „upravljanje eksperta“.

– Mnogi su bili iznenađeni da je ovakav proizvod došao iz Srbije. Naš sistem je nastao u saradnji sa partnerskom kompanijom „Nekst“ iz Japana.

Na Delekom istoku ovaj sistem radi besprekorno i ima veliki broj korisnika upravo zato što je koncipiran da se brzo i bez velikih ulaganja pušta u rad i ne zahteva nadzor korisnika. Trenutno se koriste dva redundantna serverska centra, a u planu je da uskoro bude pušten u rad serverski centar u Beogradu, koji je planiran da bude centar distribucije i razvoja programa za Evropu.

BRANI I DRŽAVNE INSTITUCIJE

U NIRNBERGU je „Towers net“ imao više od 40 ozbiljnih sastanaka sa potencijalnim klijentima iz cele Evrope. Prethodno, na Info festu u Budvi, ova komapanija ostvarila je kontakte i dogovore sa više vladinih institucija zemalja regiona, koje su zainteresovane za ovaj proizvod.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − six =