Šta donosi virtualizovana mobilna mreža?

MOBILNI operater VIP jedan je od prvih u svetu koji je uspešno testirao i demonstrirao uslugu poziva preko LTE tehnologije (VoLTE) u virtualizovanoj mreži (NFV).

Tehnologija 4G/LTE korisnicima nudi bolje iskustvo u mobilnoj komunikaciji tako što tradicionalne usluge, prenos glasa i poruka, pretvara u servise bogate medijskim sadržajem. Donedavno, 4G/LTE mreže omogućavale su veliku brzinu prenosa podataka tokom kojih su pozivi automatski prebacivani na 2G ili 3G mreže operatera. Zahvaljujući VoLTE usluzi, razgovori se obavljaju preko 4G mreže, uz mnogo bolji HD kvalitet zvuka glasa i video-sadržaja i kraće vreme uspostavljanja poziva. Dodatno, korisnici mogu da obavljaju razgovore dok istovremeno pretražuju internet, pa čak i pregledaju video-sadržaj u HD i ultra HD kvalitetu.

mobile1

– Jedna od ključnih tema o kojoj će biti reči na Svetskom kongresu mobilne tehnologije u Barseloni je virtualizacija mrežnih funkcija. NFV pokazuje da smo svi zajedno na početku korenitih promena i da nas tek očekuju brojne inovacije koje će dodatno unaprediti korisničko iskustvo – izjavio je na prezentaciji u Beogradu Ginter Otendorfer iz “Telekom Austrija grupe”.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − six =