Šta turisti obavezno nose na put

Prema istraživanju kompanije Viza, “najbolji prijatelj” turista je baš mobilni telefon.

Mobilni telefon sa sobom obavezno nosi 80 odsto putnika, a zatim slede foto aparati i kamere, koje nosi njih 70 odsto.

Od ličnih računara ne razdvaja se 54 odsto ispitanika, dok različite uređaje za zabavu u kofer ubacuje 32 odsto turista.

Razlog zašto su gedžeti, a posebno pametni telefoni, koji su uvek pri ruci dve trećine ispitanika, toliko popularni i dok smo na odmoru, je što obezbeđuju osnovne informacije i omogućavaju jednostavno i brzo deljenje iskustava sa porodicom i prijateljima, zaključuju istraživači.

Turisti iz Azije veoma su naklonjeni tehnološkim inovacijama, o čemu govori podatak da njih 73 odsto bude na mreži dok je u inostranstvu.

Prema istraživanju Vize, stanovnici Evrope su manje zavisni od Interneta, jer ga na odmoru koristi svega 47 odsto ljudi. Deljenje iskustva sa putovanja putem virtuelnih kanala nastavlja se i po povratku kući – 71 odsto turista prenosi svoje utiske u onljan zajednici, a pri tom turisti iz Azije, sa procentom od 77 odsto.

Ljudi na odmoru, na prvom mestu šalju mejlove, 52 odsto, zatim primaju različite instant poruke, 33 odto, šalju fotografije, 27 odsto, i surfuju Internetom, njih 20 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je imućnijim turistima, pristup globalnoj mreži značajniji od veličine i težine uređaja. Tako je za 25 odsto njih veoma važno da mogu obaviti poslove elektronskog bankarstva dok su van zemlje.

Dok je dostupnost Interneta opredeljujući faktor za 45 odsto imućnijih turista, za 41 odsto onih koji prvi put odlaze na neku destinaciju, veličina uređaja utiče na odluku o izboru gedžeta za put.

Kada je reč o informisanju o izboru destinacije i planiranju puta, 71 odsto turista željene podatke nalazi na Internetu, kroz iskustva i priče drugih putnika, zvanične prezentacije i forume. Više od 65 odsto ispitanika Visa istraživanja putem Interneta obavlja rezervacije smeštaja, prevoza i drugih usluga, dok se tokom putovanja čak 57 odsto turista informiše na globalnoj mreži.

Putnici iz azijsko-pacifičke regije veći su poklonici moderne tehnologije: njih 80 odsto planira put na osnovu Internet sadržaja, 76 odsto vrši online bukiranje, dok 73 odsto turista tokom putovanja konsultuje virtuelnu zajednicu i onlajn sadržaje.

Izvor: Mondo

Related Post