Stižu „pametne tetovaže“!

Ne tako daleka budućnosti donosi tetovaže koje će biti mnogo više od crteža i natpisa jer su naučnici razvili novu vrstu privremenih ukrasa za kožu visoke tehnologije, koji omogućavaju upotrebu pametnih telefona i aplikacija za slične uređaje.

Grupa doktoranada Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i „Majkrosoftovog“ istraživačkog centra (Microsoft Research) razvila je tetovaže nazvane DuoSkin. Nanose se manje-više kao i ostale privremene tetovaže, napravljene su od zlatnih listića (ponekad i LED lampica), a izgledaju više kao nakit nego kao tetovaže.

Naučnici su naveli da se tetovaže mogu upotrebljavati za upravljanje uređajima kao što su pametni telefoni, u radu sa aplikacijama, pri slanju podataka na druge uređaje, za komunikaciju, a mogu se koristiti i umesto ekrana.

Idejni tvorci ove tetovaže opisuju kao „kožne narukvice“. DuoSkin se može koristiti i za prikazivanje informacija, ali i za razmenu osećanja pomoću aplikacije za parove nazvane Couple Harmony.

Naučnici su osmislili ukupno tri različite vrste među kojima je i tetovaža koja menja boju u zavisnosti od telesne tempereture.

Ipak, očekuje se da u upotrebi, kada za to bude došlo vreme, mnogo više bude tetovaža sa NFC tehnologijom koja omogućava razmenu informacija dodirom ikonice pametnog telefona na tetovaži.

Izvor: RTS.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 11 =