Stručnjak iz Gugla otkriva: Ovako ćete dobiti posao kod nas

“Što ćemo večerati?” neobično je pitanje ako vam ga postave na intervjuu za posao, ali nije nimalo bezazleno kako se na prvi pogled čini.

“Ako na ovo pitanje kandidati odgovore da im je svejedno ili da odluku prepuštaju nama, to nam poručuje da kandidat nije spreman da preuzme inicijativu, što je u poslovnom smislu loše i naša kompanija takve odgovore ocenjuje kao nezadovoljavajuće”, rekao je to stručnjak u kompaniji Google zadužen za ljudske resurse, Laslo Bok, u nedavnom intervjuu za Times.

Bok otkriva i to da je u poslednje vreme u kompaniji zabeležen porast radnika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto. “Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma, ali ona svakako nije na odmet, i poželjna je, to moram istaći.

work2

Sa druge strane, ne smemo zanemariti ljude koji se iz ovih ili onih razloga nisu školovali, ali su uspeli u onome čime se bave, na svoj, i često na teži, način. To su izuzetne osobe i treba im uvek dati šansu”, rekao je Laslo. Dodao je i to da većina poslova u Googleu zahteva matematičke, računarske i programerske veštine, alida to nikako nije sve

“Imamo pet ključnih uslova koje kandidat mora da ispuni da bi dobio posao u našoj kompaniji”, ističe on. Kao prvo, to su tehnička znanja koja moraju dolaziti u paketu sa sposobnošću i željom za daljim učenjem. Ne radi se tu (samo) o inteligenciji, već o vašoj ambiciji. Potrebno je da znate kada i kako da preuzmete inicijativu. Očekujemo da se kandidat može suočiti s problemom, pravovremeno i na pravi način te da je u stanju voditi tim, nevažno o koliko se ljudi radilo.

work

Dalje, važno je da znate kada je potrebno da se povučete i prihvatatite ideju koja je  bolja od vaše, ako jeste.  Bez svesti da nisi najpametniji na svetu, ne možeš učiti. A stalno učenje potrebno je za uspešno rešavanje problema.

I naravno, tu je stručnost. Ali stručnost uz koju moraju doći i izražene kognitivne sposobnosti, znatiželja, spremnost na učenje i preuzimanje vođstva. Ako to nije u paketu, osoba može biti najveći stručnjak ali mi ćemo je zameniti osobom koja ispunjava i ove druge uvslove, rekao je Bok

Izvor: B92

Related Post