Sve što treba da znate o pametnim telefonima

Teško da postoji neki uređaj koja je imala veći uticaj na nas i naše živote od pametnih telefona. Preko 32 miliona ljudi poseduje makar jedan, i danas svi, kad izađu iz kuće, više brinu da li su poneli telefon, a ne ključeve.

Pametni telefoni su zaista – pametni. Oni mogu da urade mnogo više od toga da jednostavno obavljaju pozive. Svoj pametni telefon možete da koristite da surfujete internetom, pravite fotografije, video snimke, koristite ga kao navigaciju, zapisujete podsetnike, kucate dokumente, gledate filmove, slušate muziku, družite se preko Fejsbuka i Tvitera, o čak ga koristite kao boarding kartu.

Neka vaš telefon radi sve ono što želite

Kada kupimo telefon, mnogi od nas nemaju ideju kako da ga adaptiraju da odgovora našim potrebama. Obavezno krenite redom po Settingsima (Podešavanja) kada prvi put uzmete vaš novi telefon i sve u njemu podesite onako kako vama odgovara. Krenite redom od podešavanja privatnosti, do melodija, svetla, fonta i svega ostalog… Kada završite imaćete osećaj da imate potpuno nov telefon koji je napravljen onako kako vi želite, a ne kako su ga u fabrici podesili.

Zaštite svoju privatnost

privacy

Jedno od najvećih pitanja kada su pametni telefoni u pitanju je privatnost. Toliko privatnih podataka ostavljamo u našim telefonima, i moramo da ih zaštitimo od zloupotrebe. Mnoge aplikacije za pametne telefone mogu da pronađu tačno gde se nalazimo kroz GPS sistem koji već imamo u telefonu. Postoji mnogo legitimnih razloga zašto nam je ovo potrebno – aplikacija za mape ili vreme očigledno mora da zna našu lokaciju da bi mogla da radi. Ali brojne druge aplikacije traže ovaj podatak iako im nije potreban. Neke aplikacije traže sve podatke o nama, od liste kontakta, pa čak i našu kameru. Kako onda da podesite privatnost na svom telefonu?

Postavite šifru (passcode)

pass

Pre svega, obavezno stavite šifru za otključavanje ekrana. Ovo će zaustaviti nekoga da samo uzme vaš telefon i pregleda sve što ga zanima.

Apple – Idite u Podešavanja, i pronađite Šifru (passcode). Ukljulite passcode i vaš Ajfon će vam dati da ukucate šifru. Nakon toga ovu šifru ćete morati da ukucate svaki put kad otključavate telefon.

Android – Idite u Podešavanja, izaberite Sigurnost. Onda pronađite “Zaključavanje ekrana” (screen lock) i kliknite na Pin. Sada izaberie svoj Pin i ovo ćete morati da radite svaki put kad palite ekran.

Windows – Idite na App list, onda na Settings, izaberite Lock screen. Na Windows telefonu možete da izaberete passcode, ali možete i da izaberete šifru. Uključite Password (šifru) i onda ukucate šta želite. Nakon toga kliknite na “done”.

Proverite podešavanja privatnosti

privacy1

Apple – Idite na Setings pa na Privatnost. Kako bi proverili koje aplikacije imaju pristup lokaciji na kojoj se nalazite klinknite na Location services. Na ekranu će vam se pojaviti spisak aplikacija koje mogu da vide gde se nalazite. Ukoliko ne želite da neka od ovih aplikacija zna gde se nalazite jednostavno kliknite na nju, pa na opciju “Never” kako bi zaustavili da vas prati. Ukoliko želiš da ni jedna aplikacija nema pristup lokaciji onda jednostavno na vrhu eknrana pritisnite Off, ali ipak bi trebalo da dozvolite da aplikacija Mape ima važu lokaciju kako bi mogla da radi. Vratite se na Privatnost. Videćete spisak Ajfonovih funkcija, kao što su kamera i mikrofon. Kliknite na funkciju kako bi videli koje aplikacije joj imaju pristup. Isključite ono što vam se ne sviđa.

Android – Nažalost na Androidu, menjanje koje aplikacije mogu da pristupe vašoj lokaciji i funkcijama je nemoguća misija, osim ako imate softver koji se zove “Permission manager”. Možete da ga potražite Google play-u, ali njih često Google sam uklanja. Međutim, ipak imate nekakvu kontrolu nad svojim Google nalogom. Idite na Settings, pa na Accounts, pa na Google. Kliknite na Search, pa na Accounts and Privacy. Sada ćete videti mnogo različitih opcija. Kliknite na Google Location Settings. Ovo će vam dati spisak aplikacija koje vide vašu lokaciju. Ne možete da isključite lokaciju za svaku aplikaciju ponaosob, ali možete da kliknete na Location swich na OFF i isključite je za sve aplikacije odjednom. Ovo će uticati na rad aplikacija kao što su mape i vreme. Vratite se na Accounts and privacy. Istražite i ostale opcije, kao što je čišćenje web istorije.

Windows – Kao i sa Androidom, Windows ima veoma limitirane opcije. Proces čišćenja vaše lokacije je isti kao na Androidu. idite na Settings, pa na App list, Location, pa na OFF. Ako želite da obrišete istoriju pretrage, idite na Settings, Internet Explorer, Advance Settings pa onda obrišite sve što vam se ne sviđa.

Šta je Bluetooth?

lue

Bluetooth je sistem preko kog uređaji (mobilni, tableti i kompjuteri) komuniciraju jedni sa drugima na maloj udaljenosti. Bluetooth ne traži povezanost sa internetom kako bi radio. Sve što je potrebno je da dvije sprave imaju Bluetooth i moći će da se povežu.

Koristite svoj telefon kao beležnicu

note

Sigurno ste nekad imali dobru ideju i hteli ste odmah da je zapišete, ali niste imali papir i olovku pri ruci. Pa, zato imate pametni telefon i imate na hiljade načina da pravite zapisnike – od šoping liste, podsetnika, do dobrih ideja.

Apple – Na Ajfonu aplikacija koja se zove Notes je već instalirana. Jednostavno klinkite na nju i pišite. Ako vam se ne piše, imate mikrofon ikonicu na nju, pa jednostavno je pritisnite i izdiktirajte svoju poruku. Kada završite kliknite na Done, i onda možete da je podelite dalje preko poruka, mejla, Tvitera ili Fejsbuka, ili pak da je pošaljete na do printera.

Android – Najbolja aplikacija za podsetnike je Keep, nju je napravio Gugl i možete je preuzeti sa Play stora. Kliknite na Add quick note i onda možete da napravite podestnik, listu, zvučnu poruku, ili čak slikovnu. Kada je napravite možete da namestite da se oglasi u određeno doba kao podsetnik ili čak da je pošaljete na određenu adresu. Kada završite sa pravljenjem poruke klinkite na sijalicu u uglu i tu ćete videti sve svoje zapisnike.

Skraćenice na tastaturi

key

Problem sa pametnim telefonima je što imaju velike ekrane, ali male tastature koje su problematične i za tinejdžera sa malim i spretnim prstima. Srećom, proizvođači su bili svesni ovoga, pa su napravili nekoliko skraćenica da ubrzaju korišćenje.

Androidi imaju podešen “predictive” tekst sistem koji pogađa šta želite da napišete. Sve što treba da uradite je da kliknete na jednu od tri reči koje je predvideo za vas, i to će vam skratiti vreme kucanja. Naravno, ako ni jedna od ponuđenih reči nije tačna, jednostavno nastavite da kucate dalje.

Androidi takođe imaju “swipe” tastature koje su veoma korisne. Umesto da kucate reči, jednostavno povlačite prstom od slova do slova, i telefon piše reč koju ste hteli da otkucate. Ovaj sistem radi savršeno i nema veze ako imate debele prste.

Video pozivi

hang

Android – Najlakši način za video poziv na Androidu je da koristite Google Hangouts. Instalirajte ovu aplikaciju sa Google play-a.

Windows – Windows telefoni nemaju u sebi aplikaciju za video pozive, ali možete da skinete neku od popularnih, a za ove telefone najbolje je da koristie Skajp.

Kako da sačuvate bateriju

battery

Jedan od najvećih problema pametnih telefona je kratko trajanje baterije. Softveri i kompijuterski čipovi sve su brži i moćniji, ali tehnologija baterije ne stiže da ih prati. Zbog toga se baterije bore da izdrže sve što telefon može da radi. Ovako možete da joj produžite vek.

1. Prigušite svetlost na ekranu – Što vam je svetliji ekran to troši više baterije. Namestite svoj telefon da bude vidljivo, ali ne previše svetlo.

2. Isključite Bluetooth – Ovo ionako retko koristite, pa kada vam ne treba, isključite ga da vam bespotrebno ne jede bateriju.

3. Ne ostavljajte telefon na Suncu – Ako ga ostavite na suncu, baterija će brže da se potroši. Telefon čuvajte na hladnom, dobro provetrenom mestu.

4. Isključite notifikacije – Po ceo dan proveravamo mejlove, da li je neko nešto tvitovao ili da li ima nešto zanimljivo na Fejsbuku. Ukoliko ne morate da znate sve to baš odmah, ugasite notifikacije.

5. Nemojte da punite telefon preko noći – Ostavljanje telefona na punjaču celu noć i nakon što je on došao do 100 odsto nije dobro za njega i to skraćuje njen život. Čim vam se telefon napuni isključite ga sa punjača.

6. Isključite jačinu zvuka – Što vam je glasnije zvono na telefonu, to koristi više baterije. Isto je ukoliko vam tastatura ima zvuk i vibrira dok kucate.

7. Stavite telefon na model aviona (plane mode) – Ukoliko putujete negde ne dozvolite da vam baterija “iscuri”. Stavite telefon na plane mode, i to će vam sačuvati dosta energije.

8. Apdejtujte aplikacije – Programima su često potrebna nova podešavanja kako bi sačuvali energiju, zato redovno apdejtujte aplikacije.

9. Zaustavite aplikacije koje rade u pozadini – Zapanjili biste se kada bi znali koliko aplikacija radi u pozadini dok vam radi telefon – imejl, pretraživač, poruke, Fejsbuk, Tviter, Mape, plejer… sve ih ugasite i produžite život bateriji.

10. Ugasite ga – Da li vam je zaista telefon potreban po ceo dan? Ugasite ga

Related Post