Svet veruje kineskim telefonima, prodaja sve bolja

Ukupna prodaja mobilnih telefona u prva tri meseca ove godine porasla je za gotovo četiri odsto, što se nije povoljno odrazilo na modele telefona s Microsoft Windows Mobile operativnim sistemom – prodaja tih telefona nastavila je i dalje da pada.

Dok je u istom razdoblju prošle godine 2.5 odsto korisnika kupilo mobilni uređaj s Windows OS-om, početkom ove godine samo 2.4 miliona kupaca (0.7 posto ukupno) odabralo je Windows smartfon. Glavni razlog za ovaj pad je nedostatak novih uređaja, što je donelo i velik pad prihoda (46 posto) od prodaje tih uređaja za Microsoft.

Huawei-P9-7-   Huawei-P9

Na globalnom nivou, u prvom tromesečju je isporučeno 349 miliona mobilnih telefona, a vodeća kompanija s 23.2 odsto udela je Samsung, dok je Apple drugi sa 14.8. Gartner navodi da su za rast prodaje zaslužni jeftini uređaji na novim tržištima i pristupačni 4G telefoni koje promovišu operateri na brojnim tržištima, pa i na tržištu Srbije.

Honor-7-6

– Uz promenu dinamike na tržištu pametnih telefona, kineske kompanije pojavljuju se kao novi globalni lideri- navodi jedan od analitičara iz Gartner kompanije, a prenosi 24sata portal.

Oppo-R9-R9-Plus-1-   Oppo-R9-R9-Plus

Početkom prošle godine među top pet su bile dve kineske kompanije s 11 odsto udela na tržištu, a danas ih je tri (Huawei, Oppo i Xiaomi), koji zajedno imaju 17 odsto tržišta.

Coolpad-Max-4

Najveći rast zabeležio je Oppo, koji se probio na 4. mesto, i to s rastom od 145 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Huawei je najbolje pozicioniran brend iz Kine i ima nešto ispod devet odsto globalnog tržišta, a tokom prva tri meseca fiskalne godine prodao je preko 28 miliona smartfona i povećao prodaju za 64 odsto u odnosu na tromesečje u istom periodu.

Izvor: Mondo.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − 1 =