Tableti za najmlađe

Posedovanje tablet računara poslednjih godina je sve više prisutno na tržištu, a proizvođači su se okrenuli i najmlađima, smatrajući da čak i četvorogodišnjaci treba da imaju svoj specijalno dizajnirani tablet koji neće deliti sa roditeljima.

Treba li vašem detetu uopšte tablet računar?

Ne uzimajući u obzir činjenicu zbog čega uopšte kupovati tablet koji će detetu zameniti igru na igralištima ili tek započet proces socijalizacije, ovi računari su idealni za duga putovanja za koja deca često nemaju strpljenja, te su nemirna i razdražljiva.

U sad već obimnoj ponudi koja se može pronaći više u online prodaji nego u redovnoj prodaji po prodavnicama, roditelji mogu da izaberu između više tablet računara u zavisnosti od toga koliko godina dete ima, iako zbog toga cene najčešće nisu manje.

kids3

Ipak, odabir tableta koji će detetu ujedno i koristiti i zabaviti ga možda može biti malo zahtevniji nego što ste mislili. Na osnovu anketa koje su sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 54 odsto roditelja ipak smatra da tablet detetu može koristiti u edukativne svrhe jednako kao u zabavne.

Kako da zaštitite dete od neželjenih sadržaja?

U vodiču za kupovinu dečijih tableta autori navode nekoliko ključnih karakteristika koje se smatraju važnim pri kupovini tableta za decu. Pored potreba koje vi smatrate da vaše dete ima i na osnovu budžeta koji je određen za to, treba uzeti u obzir karakteristike samog tableta koji, pre svega, treba da ima opciju za  „roditeljsku kontrolu“, iliti filter za veb pretraživanje, koji će vaše dete sprečiti da ode na „nepoželjne“ sajtove. Aplikaciju koja to omogućava možete skinuti ovde.

Može li taj tablet da „preživi“ uz decu?

kids

Kada je reč o samom izgledu, većina tableta dizajniranih baš za decu su od sedam inča, kao što je tablet Blueberry NetCat M30, koji košta 8.694 dinara . Ovaj dečiji tablet je veselih i razdraganih boja, posebno prilagođenog oblika i veličina za dečije ručice. Njemu se mogu obradovati i najmlađi, a roditelji ne moraju da brinu jer su spoljašnost i ivice obložene gumom, te mu česta ispadanja neće naškoditi. Cena ovog tableta, kao i mnogih drugih, u suštini odgovara onome što nude, ali oni nisu jeftiniji u odnosu na tablete za „odrasle“.

Veličina memorije je dovoljna za nekoliko interesantnih igrica, zatim za edukativne aplikacije, kao što su one za učenje slova ili nekog jezika. Ono što i sam vodič navodi, ali što i sami najpre morate imati u vidu, je jačina baterija. Ovi tableti u proseku mogu da izdrže do sedam sati rada, ali ako ste već na putovanju, možete uzeti u obzir da sebi obezbedite i takozvani powerbank uređaj, iliti bežični punjač koji vam može napuniti tablet gde god i kad god, a tako nećete doći u situaciju da dete još više unervozite time što mu se omiljena „igračka“ ispraznila.

kids2

Ono što je još interesantnije – ako i vama sati u autobusu ili autu sporo prolaze, postoje aplikacije za dečije tablete u kojima jednako i vi možete da učestvujete. Pa tako možete i vi da se zanimate, a da vaše dete uz vas nauči nešto. Ono što vodič za kupovinu tableta za decu preporučuje su aplikacije iz kuće „Toca Boca“ švedskih programera. Oni nude igrice gde su, između ostalih, interesantne one u kojima zajedno sa vašim detetom možete da se igrate doktora ili kuvara, te na krajnje zanimljiv način vaše dete može da nauči koji su to delovi tela ili kako da razlikuje voće od povrća.

Ove igrice možete skinuti besplatno sa sajtova Toca Boca (limitirana verzija) ili sa AppleApp Store-a gde ćete punu verziju ove ili neke igrice platiti počevši od dva dolara. Naravno, još zanimljivih aplikacija možete skinuti sa GooglePlay-a.

Izvor: Tehnomagazin.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 7 =