Telefon sa savitljivim OLED ekranom do kraja 2013.

Do kraja ove godine svet bi trebalo da bude bogatiji za mobilni uređaj sa savitljivim OLED ekranom, saopšteno je iz kompanije LG Electronics.

Još početkom devedestih godina prošlog veka, prenosivi računari i mobilni telefoni bili su neka vrsta egzotike koja se češće sretala u holivudskim filmovima nego na ulici. Bila je to i dalje era „Halo“ govornica, poznatog šuštanja 56K modema, kao i pejdžera koji su predstavljali statusni simbol za one (ne)srećnike koji su ga imali. Klince su majke i dalje zvale sa prozora da se vrate na večeru, a pisma su se pisala rukom.

Moglo bi se reći da je vreme pre elektronske revolucije bilo drugačije – nostalgičari bi rekli bezbrižnije, ali nikako povezanije. Iako su svi ti uređaji na prvi pogled izgledali kao naučna fantastika, tehnologija je nastavila da napreduje geometrijskom progresijom. U međuvremenu je došlo i do „dot-com“ buma, kao i do naglog širenja interneta koji je iz godine u godinu zahvatao sve više domaćinstava širom sveta. Kako se globalna mreža sve više širila, tako su i proizvođači elektronske i mobilne opreme u korak pratili trend globalizacije.

Koliki put smo prešli kada su mobilni telefoni u pitanju govore nam i poslednji podaci sa kojima se susrećemo svakodnevno. Istraživački centar Gartner nedavno je objavio da je prodaja smart telefona nastavila sa rastom i u drugom kvartalu 2013. godine, pa po prvi put u istoriji „pametni” telefoni čine više od polovine ukupnog broja prodatih mobilnih telefona. Druga istraživanja kažu da danas u svetu jedna od sedam osoba poseduje smart telefon. Takođe se procenjuje da će globalno tržište smart telefona udvostručiti tokom 2015. godine, i to svega tri godine nakon probijanje prve milijarde, zahvaljujući tržištima u razvoju poput Afrike, Kine i Indije.

Kao jedna od vodećih kompanija u oblasti potrošačke elektronike, LG Electronics je odlučio da napravi još jedan korak dalje, kada je univerzum smartfona u pitanju.

LG je najavio da će krajem 2013. godine predstaviti prvi mobilni uređaj sa savitljivim OLED ekranom. Zahvaljujući inovativnom timu stručnjaka i inženjera, LG aktivno radi na izradi i usavršavanju savitljive površine koja će zauvek promeniti način na koji koristimo mobilne telefone.

Zahvaljujući savitljivim OLED ekranima, korisnici se neće plašiti pada našeg telefona na tvrdi asfalt, dok će nošenje uređaja u džepu biti gotovo neprimetno u skorijoj budućnosti.

Na taj način, nešto što je pre svega par decenija izgledalo kao nešto što će biti dostupno tek u dalekoj budućnosti, danas, zahvaljujući naprednim tehnologijama postaje stvarnost.

Od prvih prenosivih elektronskih uređaja pa sve do smart telefona i mobilnog interneta, stvoren je novi prostor koji zahvaljujući naprednim uređajima i novim tehnologijama.

Izvor: B92

Related Post