Telefoni sa najviše slobodne memorije

Iako proizvođači na sajtu i kutiji navode da uređaj ima osam, 16 ili više gigabajta interne memorije stvarnost je uglavnom drugačija.

Danas nije lako izaći na kraj sa sve zahtevnijim memorijskim zahtevima igara i aplikacija. Većina proizvođača polako je prešla sa osam gigabajta interne memorije na 16, a trend prelaska na 32 GB sve je realniji. Srećom po nas! S druge strane, nažalost po nas, sve više proizvođača odlučuje se da svoje telefone “osakati” izostankom ulaza za memorijsku karticu. Pogledajmo samo HTC One, Nexus familiju uređaja, Nokije Lumije 920 i 1020, Moto X, Alcatel Idol Ultra ili bilo koji iPhone i druge telefone, koji za par nedelja korišćenja postanu suviše “tesni” u memorijskom smislu.

Interna memorija, posebno Android uređaja, opterećuje se kastomizacijom OS-a, odnosno proizvođačkim dodacima osnovnom Androidu, ali i raznim beskorisnim i nepotrebnim aplikacijama, koje nikada ne koristimo, ali ne možemo da izbrišemo. U stisnutoj memorijskoj fioci svaki megabajt je važan, jer igre neretko dolaze u paketu veličine jednog gigabajta, a Full HD video snimci i kvalitetne MP3 numere “proždiru” memoriju. Kako aplikacije sa telefona ne koristimo, a ne možemo da ih izbrišemo mi, zapravo, gubimo deo onoga što smo platili, a da toga neki korisnici pre kupovine možda i nisu svesni.

Ukoliko sada birate smartfon pogledajte listu onih sa najviše slobodne interne memorije:

– Apple iPhone 5C, 12.6 gigabajta (79 odsto skladišta)
– Google Nexus 5, 12.5 gigabajta (77 odsto skladišta)
– Apple iPhone 5S, 12.2 gigabajta (76 odsto skladišta)
– Sony Xperia Z1, 11.4 gigabajta
– BlackBerry Z30, 11.2 gigabajta
– HTC One mini, 10.4 gigabajta
– LG G2, 10.3 gigabajta i
– Samsung Galaxy S4, 8.6 gigabajta.

Interna memorija je često i pored postojanja podrške uređaja za microSD vrlo važna jer neke aplikacije i igre posebno, ne mogu da se prebace na spoljnu i nužno zauzimaju mesto u internoj memoriji.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =