Tesla festival nauke na Fruškoj gori

Danas je završen Tesla festival na Fruškoj gori, koji je uz podršku Predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, u saradnji sa Maticom srpskom, fakultetima i gimnazijama, u organizaciji Tesla global foruma, održan od 10. do 14. jula 2014. Ovaj festival nauke proslavio je rođendan Nikole Tesle i Dan nauke 10. juli 2014 i time otvorio Tesla sajber kamp. Kamp je okupio 150 najtalentovanijih studenata iz Srbije, sa Kembridža, Oksforda, Sorbone, američkih i drugih fakulteta. Deo kampa i foruma bili su i ambasadori najprestižnijeg svetskog foruma za mlade One Young World, kao i alumnisti Harvarda, Kembridža i Oksforda, sa predstavnicima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).
„NIKOLA TESLA – Secret Connection Summit“ je internacionala manifestacija koja se na jedan potpuno nov i moderan način bavi naučnom, kulturnom i civilizacijskom zaostavštinom velikog izumitelja, pronalazača i naučnika, festival koji se bavi temama koje osvetljavaju Teslin doprinos napretku moderne civilizacije u oblastima komunikacija, telekomunikacija, energetike, inovacija, kulture, umetnosti i filozofije stvaralaštva. Predavači i gosti ovog festivala nauke, znanja i kulture bili su svetski i domaći proslavljeni predavači, naučnici, književnici, slikari, reditelji, filozofi i izumitelji

Dok su prošle godine festival obeležili ljudi poput Nobelovca Roberta Karla, francuskog pisca Žana Ešnoza, reditelja Vitalija Pravdivceva kao i proslavljenog doktora Igora Četojevića, ove godine među gostima su bile ličnosti poput direktora međunarodnog centra za mir iz Vašingtona, Gaja Đokina (Guy Djokin), predsednika francuske federacije za UNESKO Iva Lopeza (Yves Lopez), direktora međunarodnog samita za održivo liderstvo Umeša Mukija (Umesh Mukhi), međunarodnog aktiviste za mir Tijaga Fereira Lopesa (Tiago Ferreira Lopes), proslavljene australijske profesorke Nataše Čiča (Natasha Cica), čuvenog američkog grafičara Rave Mehta (Rave Mehta), čija izložba čuvenog stripa “Pronalazač – priča o Nikoli Tesli” je na Fruškoj gori imala svetsku premijeru. Sestra autora, Radha Mehta, proslavljena pop ikona, posvetila je Tesli pesmu « I will rise », koju je izvela na zatvaranju festivala.

tesla

Međunarodni mirovni i aktivisti i predstavnici UNESKO mreža učestvovali su na okruglom stolu koji je bio posvećen miru. Jedan od organizatora festivala Aleksandar Protić, koji je Teslu predstavio na najpoznatijim svetskim fakultetima i forumima, započeo je okrugli sto govoreći o Teslinom doprinosu svetskom miru, da bi se međunarodni gosti složili sa tim doprinosom Tesle i Srbije međunarodnom miru. Najveći specijalista za Mihajla Pupina, Aleksandra Ninković Tašić, doprinela je okruglom stolu, podsećajući i na veliki doprinos miru Mihajla Pupina.

Memorijalni koncert koji je sinoć najavio zatvaranje festivala, posvećen je volonteru Tesla festivala Aleksnadru Mariću (Oldmen) pesniku i muzičkom stvaraocu novosadskih bulevara koji je nedavno nastradao u tragičnoj nesreći. Prihod koncerta namenjen je žrtvama poplava. U sklopu koncerta nastupali su najpoznatiji beogradski i novosadski reperi, Nele Karajlić, tamburaši “Romansa”, Amajlija, MTV pop ikona Radha Mehta i drugi.

Izvor: Personal Magazin

Related Post