Tribina o slobodi na društvenim mrežama

Učesnici NIN-ove tribine o stereotipima, slobodi novih medija i društvenih mreža nisu mogli da se usaglase da li postoji sloboda na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, ali su poručili da među informacijama koje se na njima dele nema standarda, te da je to jedan od razloga zbog kojeg neće nestati tradicionalni mediji.

Informacije na ovim društvenim mrežama često se “spinuju”, jer nema osobe koja bi ih uređivala poput urednika u tradicionalnim medijima, ocenjeno je na tribini.

Bloger i profesor Fakulteta za medije i kominikacije Istok Pavlović rekao je da na Tviteru i Fejsbuku prolaze informacije koje nemaju šanse da “prođu“ na tradicionalnim medijima.
On smatra i da do tradicionalnih medija ne bi stigla informacija o lažnom doktoratu Nebojše Stefanovića da nije bilo Fejsbuka i Tvitera.

“Najvise lajkova imala je informacija o lažnim dokoratima. Da li bi bilo tih informacija da nije bilo Tvitera i Fejsbuka? Možda bi Mića Jovanović još bio rektor“, rekao je Pavlović.

On je podsetio da je prvo „procurela“ informacija o lažnom doktoratu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, pa Miće Jovanovića.

“Nakon toga došla je informacija o lažnom doktoratu (Aleksandra) Šapića, a onda i (gradonačelnik Beograda) Siniše Malog. Međutim, tu vest o doktoratu Malog niko nije šerovao, jer je ljudima dosadila ta priča o doktoratima“, rekao je Pavlović i dodao da se na ovim društvenim zajednicama ljudi vrlo brzo zasite „sličnih“ informacija.

facebook

Nekadašnji šef poslanika LDP u Skupštini Srbije i poznati tviteraš Bojan Ðurić smatra da apsolutne slobode na društvenim medijima nema, ali da sami građani biraju koga će na Tviteru da prate i čije će „vesti“ prihvatati.

“Slobode na društvenim zajednicama ima. Sami određujete svoj pristup… Na Tviteru birate koga pratite, ko je za vas vest, sa kim se svađate“, rekao je Ðurić.

Kolumnista i novinar Blica Ranko Pivljanin kaže da nije pobornik vesti na drustvenim medijima, poručujući da se Tviter i Fejsbuk pogrešno smatraju novim medijima.

“Ovo je samo jedna vrsta samara ili nečeg što će da nosi poruku, a po meni je problematičan sadržaj na društvenim medijima. Meni Fejsbuk i Tviter liče na jednu veliku septičku jamu u koju se izručuje sve i svašta sa svih strana“, rekao je Pivljanin, ističući da po njemu tradicionalni mediji imaju prednost, a da je problem društvenih mreža prebukiranost.

Od svega na tim društvenim mrežama, kako je rekao, napravila se kakofonija.

Da slobode nema na Fejsbuku i Tviteru, mišljenja je rediteljka Jelena Bogavac. “Sa tezom o slobodi tih medija se ne slažem. U nasem vremenu da govorimo o slobodi osim kao poetskoj ne možemo. Živeti u ovakvom banalno postavljenim orverlovskim kategorijama je naivno“, zaključila je Bogavac.

Izvor: Press Online

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =