Turska opet blokira; ovaj put Reddit

Turska vlada je u neku ruku postala prepoznatljiva u prethodnim mesecima i godinama po doslednom i nepokolebljivom korišćenju cenzure interneta. Izgleda da se sa tom praksom i dalje nastavlja, budući da su nakon društvenih mreža na red došli i neki drugi sajtovi i servisi.

Zvaničnici su saopštili da je blokiran pristup Reddit-u, u skladu sa lokalnim zakonima o pristupu internetu koji omogućavaju vladi da zabrani pristup “sajtovima sa skandaloznim sadržajem”, što u praksi označava sadržaje poput piraterije, pornografije, ali i kriticizam na račun pvog predsednika republike, Mustafe Kemala Ataturka.

Blokadu je relativno lako zaobići. Navodno, sve što je potrebno jeste promeniti DNS podešavanja. Međutim, slučaj je pomalo bizaran budući da nije sasvim jasno zbog čega se Turska odlučila na ovakav korak, niti ima signala kada bi se pristup Reddit-u mogao ponovo omogućiti.

Zakon je stupio na snagu još 2007. godine i nije sasvim jasno šta je to na Reddit-u postavljeno u skorije vreme što bi moglo izazvati ovakvu reakciju Turske. Presdednik Erdogan i njegova administracija su poznati po ograničavanju pristupa društvenim mrežama, a nedavno je vladajuća partija odnela još jednu pobedu na izborima.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 17 =