Twitter tuži SAD zbog programa špijuniranja

Twitter tuži FBI i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država kako bi mogao otkriti više detalja o zahtevima za podatke korisnika i tvrdi kako mu je pravo na slobodu govora ugroženo restrikcijama.

U tužbi podnesenoj u Californiji, Twitter navodi kako ga trenutna pravila sprečavaju da čak i saopsti kako nije dobio nikakav zahtev službi državne sigurnosti da im se isporuče podaci korisnika.

“Mi smatramo da imamo pravo prema Prvom amandmanu [američkog Ustava] da odgovorimo na zabrinute upite svojih korisnika i na izjave američkih zvaničnika tako što bismo podelili informacije o razmerama nadzora koji provodi Vlada SAD-a – uključujući kakve vrste pravnih zahteva nisu dobijene”, kazao je Benjamin Lee, potpredsednik Twittera.

Lee je kazao da su FBI i Ministarstvo pravde odbili dozvoliti Twitteru da objavi informaciju o bilo kakvom specifičnom broju upućenih zahteva za podatke osim uopstenih cifri koje su dogovorene s nekoliko drugih kompanija.

Ranije ove godine, pet velikih kompanija, Apple, Google, Yahoo, Microsoft i LinkedIn – postigle su dogovor koji im omogućava da otkriju određene informacije u dvogodišnjim “izveštajima o transparentnosti”, ali Twitter tvrdi da su takva ograničenja neustavna.

Twitterova tužba dolazi nakon otkrića bivšeg saradnika Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena o razmerama špijunskih mogućnosti SAD-a.

Američka Vlada je godinama imala pristup telefonskim mrežama i mrežama za brzi internet, kako bi mogla hvatati osumnjičene i kriminalce.

Pritisak na kompanije

FBI je također počeo pritiskati tehnološke kompanije kao što su Google i Skype da garantuju pristup njihovom prenosu podatka i da prikupljaju elektronsku poštu, videorazgovore, fotografije itd.

Tehnološke kompanije su saopstile da te podatke predaju samo ako im to sud naredi, te da u interesu transparentnosti prema svojim korisnicima žele podeliti informacije o aktivnostima Vlade.

Ministarstvo pravde je odgovorilo na tužbu saopstenjem: “Ranije ove godine, Vlada je odgovorila na sličnu zabrinutost koja je iskazana u tužbi nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Tada su strane radile zajedno da omoguće tehnološkim kompanijama da objave širok spektar informacija o zahtevima Vlade dok je istovremeno zaštićena državna sigurnost.”

Twitter, koji omogućava da njegovih 270 miliona korisnika svakog meseca šalje tekstualne poruke od po 140 karaktera, tradicionalno ima agresivan stav u odnosu na zahteve Vlade za cenzurom.

Ranije je Twitter sebe nazvao “krilom za slobodu govora partije za slobodu govora”.

Izvor: Aljazeera

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − seven =