U ovoj zemlji besplatan pristup internetu postoji na svakom koraku

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasili pristup internetu ljudskim pravom, što znači da je ograničavanje pristupa mreži kršenje prava. Zemlja koja je u pitanju nalazi se u Istočnoj Evropi i ima jedno od najnaprednijih e-društava na svetu

Današnji život je nezamisliv bez interneta. Većina stvari koje svakodnevno radimo zahteva povezivanje na mrežu, a u većini zemalja to još uvek može predstavljati problem kada smo u pokretu. Verovali ili ne, ali u Estoniji WiFi  postoji bukvalno svugde. U toj zemlji se na internet možete prikačiti u parkovima, trgovima, aerodromima, restoranima, a čak i u šumama.

“e-Estonija” je kako vlada ove zemlje opisuje njenu vezu sa digitalnim svetom. Ova zemlja poseduje i jedno od najnaparednijih e-društava na svetu.  Veliki broj stranaca posećuje ovu zemlju Istočne Evrope kako bi videli kako je ona prihvatila tehnološki trend. Posetioci dolaze iz Kanade, Japana, Gruzije, Indije, Namibije i Pakistana, a Amerikanci nisu na ovoj listi.

U Americi, internet je proizvod na tržištu kao i bilo koji drugi. Svaki peti Amerikanac nema pristup mreži, a to su uglavnom siromašni i neobrazovani ljudi.

wifi

Nema sumnje da Amerika ima dosta stvari da uradi kako bi bila poznata pod imenom “e-Amerika”. Estonija obuhvata površinu od preko 45.000 kvadratnih kilometara, dok Amerika ima zemlju površine od preko 10 miliona kvadratnih kilometara. To je ogromna teritorija koju bi trebalo pokriti tačkama za pristup internetu.

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasili pristup internetu ljudskim pravom, što znači da je ograničavanje pristupa mreži osobi kršenje prava. U izveštaju stoji i važnost održavanje funkcionisanja interneta tokom političkih nemira jer se društvene mreže koriste i za mobilisanje ljudi.

Izvor: Telegraf

Related Post