Ubrzava se trka oko pametnih satova

Google bi po poslednjim informacijama vrlo brzo mogao da na tržište izbaci svoju varijantu pametnog sata, i tako postane treća kompanija koja se upušta u osvajanje tržišta uređaja za koji se smatra da će biti izuzetno popularan među korisnicima.

Južnokorejski gigant Samsung je prvi pokrenuo ovu tržišnu trku predstavljajući u javnosti svoj pametni sat Galaxy Gear, a smatra se da je i Apple prilično odmakao u proizvodnji svoje varijante uređaja za koju se nagađa da će ugledati svetlost dana sledeće godine.

Sada su se u javnosti pojavile i informacije o tome da će Google predstaviti svoj pametni sat na istom događaju na kome će lansirati novi Android KitKat operativni sistem. Veruje se da će pametni Nexus sat bit nazvan Gem i da će biti predstavljen 31. oktobra, a fokus ovog uređaja će biti njegovo lako povezivanje sa smartfonima. Takođe se predviđa da će na displeju uređaja biti prikazani kalendar, alarm i tekstualne poruke.

Samsungov pametni sat Galaxy Gear koristi Android kao operativni sistem i ponaša se prvenstveno kao sistem za obaveštenja, omogućujući korisnicima pregled poruka i elektronske pošte i kontrolu muzike koja se reprodukuje sa većih uređaja. Na njemu se takođe nalazi i kamera slabije rezolucije, a moguće je sa njega i obavljati telefonske pozive.

Apple-ov iWatch bi trebalo da bude gotov do druge polovine 2014. godine, iako zapravo nikada nije zvanično potvrđeno da kompanija uopšte radi na nekom sličnom projektu, ali je Apple u julu podneo zahtev da registruje ime iWatch u Japanu u kategoriji kompjutera ili sata.

U maju je izvršni direktor kompanije Tim Kuk saopštio da ne isključuje mogućnost proizvodnje nosivih uređaja.

“Ovo je oblast sa velikim potencijalom u kojoj postoji prostor za velika istraživanja zbog čega smo svi vrlo uzbuđeni i veliki broj kompanija će biti izuzetno angažovan u tom pogledu”, rekao je Kuk.

Izvor: B92

Related Post