Ukida se pretplata, javni servisi na budžetu!

Ministar kulture, Ivan Tasovac, je istakao da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni finansirati iz budžeta u narednih godinu i po dana.

Set novih medijskih zakona ne samo da uređuje medijsku scenu na najtransparentniji način i približava je evropskim praksama već i pruža okvir kojim bi građani trebalo da imaju daleko kvalitetnije informisanje, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac. Istakao je da će pretplata za javne servise biti ukinuta, i da će se oni finansirati iz budžeta u narednih godinu i po dana.

Tasovac je gostujući u Dnevniku RTS-a najavio da se država povlači iz vlasništva u medijima, i da je jul 2015. godine rok za privatizaciju medija.

tasovac

Napomenuo je i da vlasnična struktura medija novim zakonskim rešenjima postaje potpuno transparentna.

“Zakonom o elektronskim medijima stvaraju se preduslovi za digitalizaciju, a ono što je bitno, stvaraju se okviri za stabilno finansiranje javnih servisa čime oni mogu da ispunjavaju svoj cilj”, objasnio je Tasovac.

Ministar je rekao da to znači da će stupanjem na snagu Zakona o javnim servisima biti ukinuta pretplata i da će se u sledećih godinu dana javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta uz punu transparentnost.

Kako je rekao Tasovac, od 2016. godine taksa će biti jedini način finansiranja javnih servisa. Ukazao je da je to velika razlika u odnosu na finansiranje putem pretplate, jer pretplata podrazumeva neku vrstu dobrovoljnosti.

rts

Tasovac je rekao da je taksa obavezna i da otklanja sumnju u to da Vlada kontroliše javne servise. Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Kako je precizirao ministar, taksa ne može biti veća od 500 dinara.

Izvor: personal Magazin