Uskoro simbioza smartfona i solarnih panela

Naučnici na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) razvili su dvoslojni providni solarni film koji može da se postavi na različite staklene površine da “prikuplja” energiju Sunca.

Ovaj ultra-tanki uređaj koristi dve polimerne solarne ćelije i onda ih konvertuje u energiju koja može da se akumulira. Film može da se postavi na prozore u našim stanovima, na krov automobila ili čak i na ekran našeg smartfona. Ideja je da se jednog dana ova tehnologija direktno integriše u sve ove nabrojane proizvode.

Naučnici smatraju da dve solarne ćelije koje oni koriste omogućavaju da se akumulira duplo više energije nego kada je u pitanju panel sa jednom ćelijom. Jednoćelijski panel je u stanju da “upije” 40% infracrvenih zraka, dok dvoćelijski upija 80% IR svetlosti, ali i nešto od vidljivog spektra zahvaljujući polimernom senzoru na filmu.

UCLA ima spreman prototip, ali još nisu saopštili kada će ova tehnologija početi da se koristi. Još nekoliko prestižnih univerziteta, među njima i MIT, takođe radi na svojim verzijama providnih solarnh panela.

Izvor: B92

Related Post