Većina iOS i Android aplikacija iz vrha su klonitrane kako bi širile malware u 2014. godini

Sajberkriminalci znaju kolika vrednost leži u popularnim mobilnim aplikacijama, a ove godine su klonirali 97 odsto plaćenih aplikacija iz vrha Android ponude, odnosno 87 odsto iOS aplikacija. Iako se radi o velikim brojkama, u slučaju Androida je čak ostvaren napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je 100 odsto top aplikacija bilo klonirano u maliciozne verzije.

mal

S druge strane, po iOS je situacija lošija, jer je ova godina donela povećanje od 31 odsto kada su maliciozne aplikacije u pitanju, što znači da je povećano interesovanje sajberkriminalaca za Apple operativnim sistemom.

mal1

Ovo istraživanje, koje je predvodila kompanija Arxan Technology, u obzir je uzelo 100 najpreuzimanijih plaćenih aplikacija na dve platforme, kao i njihove maliciozne parnjake na prodavnicama third-party aplikacija, kao i raznim torrent sajtovima. Istraživanje je obavljeno na tri tipa aplikacija – finansijskim servisima, zdravstvenoj zaštiti i maloprodaji/trgovanju. Otkriveno je da najviše klonova dolazi sa Androida (95 odsto za finansije i po 90 odsto za ostale dve kategorije). Očekuje se da će ova tri tipa aplikacija i u budućnosti biti najveća meta kriminalaca, jer sve uključuju razmenu osetljivih informacija, bilo da su one personalne ili finansijske.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four − three =