„Veliki brat“ je svuda oko nas

Veliki brat te posmatra“. Ovaj poznati izraz iz antiutopijskog romana engleskog pisca Džordža Orvela o totalitarnom režimu, kada država prati sve oblasti života društva i čoveka, u budućnosti može postati stvarnost za građane niza zemalja.

Na nedavnoj Skype-konferenciji, osnivač sajta Wikileaks Džulijan Asanž izneo je pretpostavku, da stalna kontrola nad svakim čovekom od strane tajnih službi u bližoj budućnosti može postati stvarnost.

Asanž je postao poznat razotkrivanjem zločina vojnih lica SAD u Iraku i Avganistanu, kao i nezakonite aktivnosti zapadnih tajnih službi. Danas on nastavlja svoju novinarsku istragu uz pomoć interneta.

vikiliks

Tokom Skype-konferencije, Asanž je izneo mišljenje, da je u mnogim zapadnim zemljama već sada spreman projekat stavljanja pod stalnu kontrolu svih lica od samog rođenja. Prema njegovim saznanjima, u osnovi kontrole biće DNK čoveka. Kasnije, DNK pojedinca biće povezan sa ličnom legitimacijom, poreskim dokumentima i drugim finansijskim dokumentima. Odnosno država će pratiti sva kretanja pojedinca, kao i korišćenja novčanih sredstava sa njegove strane. Asanž je izneo, da takva situacija sada više nije neka novina, na primer za Švedsku. Sličan sistem tamo funkcioniše preko desetak godina.

Da li je realna takva mogućnost u najbližoj budućnosti i u kojim zemljama, – za „Glas Rusije“, svoje mišljenje je izneo glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.
Prelazak na sistem prikupljanja svih podataka o čoveku je apsolutno neizbežna stvar za sve industrijske razvijene zemlje. To omogućava identifikaciju pojedinca ne samo prema njegovim spoljnim podacima, nego i na osnovu DNK. Najverovatnije će to pre svega da obuhvati evropske i severnoameričke zemlje. Od rođenja svaki čovek će se nalaziti u specijalnoj bazi podataka.

Međutim postoji mišljenje, da ukoliko i stigne do Rusije, ova novina će imati ograničeni karakter. Pretrpeo je potpuni poraz sličan projekat, koji je započet 2010. godine. Radi se o „Univerzalnoj elektronskoj karti“. Bila je namera, da svaki građanin, na isključivo dobrovoljnim osnovama, može da promeni niz dokumenata, među kojima ličnu legitimaciju, polisu zdravstvenog osiguranja, bankovsku karticu, penzijsku karticu, kartu za prevoz na osnovu jedne plastične kartice, koja će da sadrži sve podatke u celini. Ali ovaj projekat nije privukao posebnu pažnju, tako da se našao na rubu zatvaranja.

Ruski politički i javni radnik Nikolaj Starikov smatra, da je u Rusiji nemoguć sistem potpune kontrole države nad pojedincem.

Ne vidim nikakvu prednost situacije, kada se svi podaci o čoveku fiksiraju i prenose na čipove, DNK evidentirano. Ukoliko Zapad želi da ide ovim putem, to ne znači da i mi treba da kopiramo ovo iskustvo. Takva situacija je moguća, kada ljudi nemaju poverenja u državu, a država nema poverenja u građane.

Međutim, potpuno je realno, da se u bliskoj budućnosti ovaj sistem uvede u Evropi i Severnoj Americi. Život svakog građanina biće kao na dlanu. Sa jedne strane,- biće olakšan rad policije i tajnih službi. I sigurno je, da će određen broj kriminalnih dela uz pomoć novog sistema biti sprečen. Sa druge strane, nema garancije da neće biti zloupotreba prilikom uvođenja ovog sistema. Ukoliko se prognoza Asanža ostvari, onda će stanovnici Evrope i Severne Amerike živeti u uslovima stalnog praćenja, i to na zvaničnom novou.

Izvor: Personal Magazine