Vlada stipendira 500 studenata za studije u inostranstvu

Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će Vlada, preko Fonda za mlade talente, stipendirati nastavak studija na master i doktorskim studijama u inostranstvu za približno 500 akademaca.

U saopštenju se navodi da je Fond za mlade talente, na sednici kojoj je predsedavao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, doneo odluku o dodeli stipendija za 495 studenata koji će školovanje nastaviti na vodećim svetskim univerzitetima.

Udovičić je tim povodom istakao da je ova odluka pokazatelj da Vlada brine o mladim ljudima, uz ocenu da stipendije predstavljaju veliku pomoć za te mlade ljude i njihove porodice.

Na ovaj način pomažemo našim najtalentovanijim mladim ljudima, kako bi se nakon studija na najboljim univerzitetima vratili u Srbiju i svojim znanjem pomogli razvoj zemlje, objasnio je ministar.

Među univerzitetima na kojima će naši studenti nastaviti usavršavanje nalaze se i Kembridž, MIT, Kolumbija, Univerzitet u Tokiju, Univerzitetski koledž u Londonu i druge prestižne svetske obrazovne ustanove.

Svi stipendisti Fonda za mlade talente imaju ugovornu obavezu da se po završetku studija vrate u Srbiju i da ovde rade pet godina.

Visina stipendije po studentu iznosiće nešto više od 540.000 dinara za jednu akademsku godinu.

Na ovogodišnji konkurs Fonda za mlade talente za stipendije u inostranstvu prijavio se 571 kandidat, navodi se u saopštenju.

Izvor: Personal Magazin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 18 =