Vodič do najbolje lozinke

Sigurnost na internetu je nešto o čemu svaki korisnik treba da vodi računa. Savetujemo vas kako da se zaštitite od neželjenih napada.

Kao i u svim drugim aspektima kada je bezbednost u pitanju, potrebno je pratiti određena uputstva kako bi bili zaštićeni. Prvo treba znati kako i ko dolazi do vaših lozinki.

Osnovni je napad nekog ko vas poznaje i pokuša da provali vašu šifru na osnovu podataka o vama. Drugi čine napadi hakera koji imaju različite strategije otkrivanja lozinki. Treći su bezbednosni propusti sajtova koji tako omoguće pristup poverljivim podacima.

pass

Na vama je da ispunite osnovna pravila bezbednosti na internetu, a to je da napravite jaku lozinku.

Stručnjaci navode da bi trebalo da svaka lozinka ima minimum 16 karaktera, koji su sačinjeni od malih i velikih slova, brojeva i znakova interpunkcije. U njoj ne bi trebalo da se nađu reči koje se nalaze u rečniku, imenice i korisnikovo ime jer za provaljivanje šifri se često koriste rečnici.

Postoje posebni programi za čuvanje lozinki i jedan od boljih je Lastpass koji je ujedno i besplatan.

Takođe, nikako ne treba koristiti jednu istu lozinku za više nalog.

 

Primeri dobrih lozinki

Najlakše je iskombinovati neke fraze koje vama znače i samo ih promeniti da zadovoljavaju osnovna pravila jakih lozinki. Kao primer možemo uzeti rečenicu „Voleo bih da Srbija osvoji Svetsko prvenstvo u košarci 2014!!“ Iskoristite prva slova te rečenice i dobićete „VbdSoSpuk2014!!“

Izvor: Blic.rs

Related Post