Windows 10 bi mogao lozinke zameniti skeniranjem oka

Sa Windowsom 10, Microsoft ne želi samo da u operativni sistem donese najbolje sa mobilne i desktop platforme, već i da korisnicima ponudi sigurnije radno okruženje koje neće biti bazirano samo na lozinkama. Kao deo svojih napora da Windows 10 načini sigurnijim, Microsoft se udružio sa selektovanom grupom kompanija, kao što su Google i PayPal, u podršci Fast Identification Online (FIDO) otvorenog standarda i korišćenju alternativnih metoda identifikacije, baziranih na biometrijskim čitačima.

Na ovaj način, Windows 10 bi se udaljio od tradicionalnog logovanja putem lozinki i prihvatio FIDO sistem naredne generacije, nudeći korisnicima nove metode autentifikacije kao što je skeniranje oka. U Microsoftu tvrde da je novi sistem verifikacije i logovanja nešto čemu se teži, ali da istovremeno predstavlja i veliki izazov. Stoga je FIDO podrška, sa lansiranjem Windowsa 10, prvi korak za pojačanu sigurnost. Microsoftov dolazeći operativni sistem bi tako migrirao na metode verifikacije koje su lokalno bazirane i ne bi odavale nikakve informacije online, što bi otežalo hakerske upade u računare sa Windowsom 10.

10

Čitači otisaka prsta i skeneri oka, bazirani na FIDO 2.0 standardu, bi sve ovo olakšali, a već nekoliko kompanija proizvodi ovakve uređaje koji se trenutno koriste za brojne Google servise. Windows 10 se očekuje u drugoj polovini ove godine, a Microsoft je obećao da će poboljšati saradnju sa FIDO partnerima kako bi se dolazeći operativni sistem manje bazirao na lozinkama a više na lokalnim sistemima verifikacije.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 5 =