Windows 10 postao treći desktop operativni sistem na svetu

Windows 10 nastavlja svoj rast, a preliminarni podaci za novembar 2015. godine pokazuje da je operativni sistem postao treća najkorišćenija desktop platforma na svetu, uspevajući da pretekne Windows XP i Mac OS X.

Pokrenut krajem jula, Windows 10 je imao rapidni rast ali i usporenje u septembru jer je više korisnika odlučilo da sačeka objavu Thresholda 2 i tek onda pređu na novi operativni sistem. Novi statistički podaci ukazuju da je Threshold 2 doveo više ljudi na operativni sistem, ali imajući u vidu da su podaci samo za prvih 15 dana novembra uticaj nadogradnje na tržišni udeo Windowsa 10 još uvek ne može u potpunosti da se izmeri.

w10

Windows 7 je i dalje najjači operativni sistem sa udelom od 49,9 posto, a njega prati Windows 8 sa 13,1 posto udela. Ono što zabrinjava Microsoft je da je Windows 7 i dalje glavni izbor za svaki drugi računar na svetu i taj procenat veoma sporo ide dole. Windows 10 je ipak uspeo da dostigne zavidan tržišni udeo od 9,8 posto, ali se pod utiskom Threshold 2 nadogradnje očekuje da ove cifre narastu. Microsoft je naveo da je Threshold 2 dovoljan razlog da kompanije pređu na Windows 10 pa se i tu očekuje rast.

Izvor: B92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 11 =