Windows prvi put među 3 najpopularnija OS-a

Microsoftov operativni sistem Windows u drugom kvartalu ove godine zabeležio je bolje rezultate nego operativni sistem kompanije BlackBerry, dospevši tako prvi put na treće mesto najpopularnijih operativnih sitema.

Miscrosoft je uspeo da osvoji 3.3 posto tržišta u drugom kvartalu ove godine, prodavši 7.4 miliona primeraka svog operativnog sistema. To je bilo dovoljno da se nađe na trećoj poziciji, iza Googleovog Androida i Appleovog iOS-a.

BlackBerry je u istom periodu koristilo svega 2.7 posto korisnika, beležeći 6.1 milion prodatih primeraka svog operativnog sistema, prenosi Daily Telegraph.

Na prvom mestu je i dalje Android koji zauzima 79 posto tržišta, dok je za njim iOS sa 14.2 posto.

Izveštaj analitičke kompanije Gartner Inc. osim pomenutih promena ukazuje i na povećanu prodaju smartfona, koja je u odnosu na drugi kvartal prošle godine veća za 46.5 posto. Procenjuje se da je u drugom kvartalu ove godine prodato oko 225 miliona pametnih telefona.

Najveći rast u prodaji smatrfona zabeležen je u Aziji (74.1 posto), zatim u Južnoj Americi (55.7 posto), pa potom u Istočnoj Evropi (31.6 posto).

Izvor: B92

Related Post