Windows više nije najugroženiji operativni sistem na svetu

Tokom godina, Windows je konstantno bio na udaru sigurnosnih eksperata zbog ocena da nije dovoljno siguran, kao i da ima veliki broj nezakrpljenih ranjivosti. Međutim, poslednjih godina Microsoft se ozbiljno pozabavio sigurnosnim problemima koje je Windows imao, lansirao je pravovremene ispravke kako bi zaštitio korisnike od pretnji, a ovo je rezultiralo ispadanjem Windowsa sa liste “Top 3” najugroženijih operativnih sistema.

w1

S druge strane, Apple desktop i mobilni operativni sistemi su doživeli rast sigurnosnih pretnji, a poslednji GFI izveštaj otkriva da najveći broj pretnji spada među veće ili srednje pretnje. Apple sisteme prati Linux kernel, koji je takođe među tri najranjivija, a ovo se pripisuje nekim visokoprofilnim pretnjama, kao što su OpenSSl i Shellshock, otkrivenim poslednjih godina.

w

Kada su aplikacije u pitanju, listom dominira Adobe softver i drugi browser pluginovi. Očekuje se da bi Microsoftov dolazeći operativni sistem, Windows 10, dodatno mogao smanjiti otvorenu ugroženost platforme, a novi Spartan browser bi takođe mogao uticati na poboljšanu sigurnost. Kada je Apple u pitanju, navodi se da bi kompanija trebalo da brže da prihvata sigurnosne probleme svojih platformi, te da ažurnije objavljuje ispravke kako bi se izbegle veće posledice po korisnike.

Izvor: Benchmark

Related Post

One Comment on “Windows više nije najugroženiji operativni sistem na svetu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 2 =