Zamenski punjači za iPhone su opasni

CTSI (Chartered Trading Standards Institute) Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je napravio test 400 falsifikovanih punjača koje su nabavili online, a rezultat je bio užasan.

Od njih 400 kupljenih u osam zemalja širom sveta, čak 397 punjača nije zadovoljilo osnovne sigurnosne testove. Još pre nekoliko godina elektrotehničari su analizirali tada popularne ‘zamenske’ i falsifikovane punjače za iPad, a rezultat je bio isti. Niti je punjače odobrio Apple, niti su prošli neke osnovne testove sigurnosti – niti su raspolagali snagom navedenom na pakovanju.

CTSI-jev test pokazao je sličnu stvar. Samo tri punjača od njih 400 su imali dovoljnu izolaciju, dok su svi ostali imali značajan potencijal da stvore električni šok. U zlatno doba tih punjača nije bilo teško pročitati i novosti iz Kine i drugih zemalja kako su ljudi i usmrćeni dok su se igrali svojim iUređajima za vreme punjenja.

Prošla je koja godina, a stvari oko lažnih punjača su opet u fokusu. Apple je tako nedavno sproveo sopstveni test i zaključio da je preko 90 odsto punjača i kablova za iPhone na Amazonu falsifikovano i lažno.

 

Izvor: b92.net

Related Post