ZAŠTITITE SE OD PREVARE: Kako kupiti mobilni telefon

Zbog ekonomske situacije u zemlji, većina ljudi se odlučuje za kupovinu dekodiranih uređaja zbog njihove niže cene, misleći da su dobri gotovo isto kao i originalni. Nažalost, kupovina neproverenih uređaja nosi mnogo više rizika nego što smo svesni
Na našem tržištu se uglavnom mogu naći dekodirani mobilni telefoni, a u nekim slučajevima i razne kopije.

Danas je razlika u ceni između originalnih i dekodiranih uređaja veoma mala i nije više kao nekada po nekoliko destina ili čak stotinu evra. U krajnjem zbiru više se isplati uzeti originalni telefon uz koji ide garancija, servis i kvalitetan uređaj sa kojim nećete imate nikakve probleme, a ako ih budete imali biće rešeni adekvatnom popravkom ili zamenom uređaja. Ukoliko ne želite da se obavežete ugovorom kod nekih od operatera, koji obično traju dve godine, telefon možete kupiti i u nekoj od ovlašćenih prodavnica.

Dekodiranje ili otključavanje mobilnih telefona je njegovo prilagođavanje da radi na svim mrežama, odnosno prihvati karticu svih operatera. Ovaj proces može trajno oštetiti telefon, u meri da nakon toga ne postoji mogućnost popravke.

Dekodirani telefoni koji uglavnom dolaze iz stranih država, najčešće iz okoline, uvoze se bez carine i bilo kakve kontrole. Telefoni su često neispravni, imaju razne softverske probleme i baterija je lošeg kvaliteta.

Pored toga što je kupovina ovih uređaja nelegalna, problem kvaliteta telefona dovodi do toga da prilikom kupovine najčešće budete prevareni.

Prva i osnovna stvar pri kupovini uređaja je pitanje garancije. Kako kupovinom nelegalnih telefona ne dobijate fiskalni račun, ne možete dobiti ni garanciju.

Navodno, dobijate papir za nazivom “garancija” koji prodavac može a i ne mora da ispoštuje jer bez fiskalnog računa, ne postoji ni dokaz da ste telefon kupili baš u toj radnji. Takođe kupovinu ne možete obaviti putem tekućeg računa, a ukoliko vam se nešto dogodi sa telefonom, štetu snosite sami.

Pokreće se pitanje zašto je omogućeno funkcionisanje ovakvih prodavnica, ali to je u domenu zakonske regulative i primene propisa. Jedini način da se zaštitimo je da kupujemo samo provereno, u ovlašćenim radnjama, u kojima dobijamo pouzdanu garanciju na dve godine.

Izvor: Kamatica

Related Post