Zašto je Google ubio projekat koji bi produžio život baterija?

Projekti u oblasti napredne tehnologije imaju rok od dve godine da se pokažu, ali ovaj koji je za cilj imao 5 do 10 puta duži vek baterija, ugašen je za 9 meseci.

Odeljenje ATAP (Advanced Technology and Projects) zaslužno je za modularne telefone, projekat Tango koji se bavi 3d mapiranjem prostora, ali oni koji rade na uglavnom tajnim projektima imaju i jedan težak teret. Naime, pravilo je da se gase projekti koji ne pokažu dobre rezultate tokom dve godine.

Ovaj projekt s baterijama pak nije dobio ni te dve godine. Naime, ugasili su ga nakon samo 9 meseci, tvrdi jedan od bivših naučnika iz ATAP-a. Jednostavno projekat nije bio dovoljno dobar i laboratorija je krenula dalje.

I dok je Google X laboratorija zaslužna za dugoročne i velike projekte poput Glassa, autonomnih automobila ili projekta Loon, ATAP je fokusiran na mobilne tehnologije. Iz tog će sektora ove godine u normalno Googleovo okruženje stići još dva projekta o kojima ćemo više čuti na I/O konferenciji. Kako prenosi Business Insider, celo odeljenje će uskoro i dobiti novu zgradu te više novca za projekte.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − 2 =