Zašto Safety Check opcija na Facebook-u samo za Pariz?

Neki od vas koji su pratili dešavanja vezana za napade u Parizu su primetili da je Facebook aktivirao svoju “Safety Check” alatku kako bi pomogao ljudima da lako pronađu prijatelje i uvere se u to da li su bezbedni. Više od 4 miliona korisnika je iskoristilo ovu alatku tokom pariskih napada. Međutim, iako se Safety Check pokazao veoma važnom komunikacionom alatkom, Facebook je primio ogromnu dozu kriticizama.

Naime, korisnici širom sveta su imali ozbiljnih primedbi zašto je ona aktivirana tokom napada u Parizu, a ne u sličnim situacijama širom sveta. Samo dan ranije se odigrao veliki teroristički napad u Libanu, u Bejrutu, koji je odneo još više žrtava, ali tamo nije bilo moguće koristiti ovakvu alatku. Stoga su mnogi ukazali na problem sa percepcijom žrtava i problema u zavisnosti od geografske lokacije, da li su napadi locirani u srcu Evrope ili na Bliskom Istoku.  Mnogi su bili rezignirani ovim potezom, a najviše reakcija je izazvao post libanskog doktora Elija Faresa, koji je naslovljen: “Iz Bejruta, ovo je Pariz: U svetu koji nije zainteresovan za arapske živote.”

facebook-security-check

Prvi čovek kompanije Facebook je odgovorio na ove primedbe. U postu na, pogađate, ovoj društvenoj mreži Mark Cakerberg je rekao:

“Mnogi ljudi se sa pravom pitaju zašto smo uključili Safety Check za Pariz, ali ne i za bombaške napade u Bejrutu i druge tragedije. Do jučerašnjeg dana, naša politika je bila da se Safety Check aktivira samo u slučaju prirodnih katastrofa. Sada smo tu politiku promenili i obećavamo da ćemo ubudće aktivirati Safety Check za tragedije izazvane ljudskim delanjem.” Istovremeno, on se zahvalio svima koji su izrazili zabrinutost ovim povodom.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 15 =