Žene, koliko ste bezbedne na društvenim mrežama?

Budimo realni – sajber kriminal i digitalno nasilje čije su žrtve žene dostigao je vrhunac… A, ako mislite da nije, to se može desiti u svakom trenutku. Zbog toga, od primarnog značaja je bezbednost na društvenim mrežama. U 2016. godini i vremenu kada je sve digitalizovano, društveni mediji igraju ključnu ulogu u komunikaciji. Stvoren je svet koji je još više otvoren, povezan i pruža vam mogućnost da delite najvažnije trenutke svog života sa porodicom, prijateljima i zajednicama.

Zbog Međunarodnog dana žena, Nacionalna mreža za okončanje nasilja u porodici (National Network to End Domestic Violence NNEDV), Centar za društvena istraživanja (Centre for Social Research) i Facebook su se udružili sa ciljem da ponude nekoliko saveta za kontrolu informacija i održavanje bezbednosti u onlajn svetu.

Koliko je jaka vaša odbrana?

Za početnike, najčešće je bitno samo koliko su jake lozinke na vašim nalozima. Lozinke treba da budu lako pamtljive, ali teško razumljive drugima. Iako zvuči kao ustaljena fraza, lozinke je još uvek lako dešifrovati. Važno je znati da uvek treba da imate različite lozinke za različite naloge – na primer, ne preporučuje se identična kombinacija slova i brojeva za pristup vašoj elektronskoj pošti i bankovnom računu. Kada je reč o Facebook-u, on će vas obavestiti u slučaju da neko pokuša da se uloguje na vaš nalog preko drugog uređaja ili pretraživača, tako da možete brzo odreagovati i sprečiti dalje probleme. Za dodatnu sigurnost, Facebook traži od korisnika da unesu poseban kod uvek kada se prijavljuju sa drugog uređaja, računara i pretraživača.

women2

Osim ovoga, korisnici treba da budu sigurni o tome gde su prijavljeni. Podešavanja bezbednosti za svaku društvenu mrežu prikazuju korisnicima spisak računara i ostalih uređaja putem kojih je neko pristupio određenom nalogu. Takođe, vrlo je bitno da izaberete pouzdane kontakte na mrežama koji će potvrditi vaš identitet i pomoći vam u slučaju da se nađete na udaru nekoga ko želi da vam hakuje profil. Poslušajte ove savete, jer sigurni smo da ne želite da vam neko vršlja po profilu i piše nepristojne komentare.

Neka kontrola privatnosti bude u vašim rukama!

Nikada nemojte podesiti vaše profile na društvenim mrežama tako da budu vidljivi apsolutno svima. Određeni nivo privatnosti je neophodan. Na primer, deljenje statusa na Facebook-u ili Twitter-u nudi vam mogućnost da podesite ko će to moći da vidi – iskoristite ovu mogućnost. Dostupne su specijalne alatke pomoću kojih možete da podesite ko će imati uvid u ono što šerujete. Facebook vam nudi dve opcije kada je reč o vašem tajmlajnu i tagovima. Ove opcije omogućavaju vam da odobrite ili odbacite objave u kojima ste tagovani pre nego što se one pojave na vašem zidu, a takođe možete odobriti ili ukloniti vaše oznake koje se nalaze u objavama drugih ljudi.

women3

Zahvaljujući GPS-u, vaša lokacija ponekad automatski biva podeljena onlajn u različitim oblicima: putem aplikacija, čekiranjem, u privatnim porukama ili kada se neko drugi čekira sa vama. Zbog toga se preporučuje da uvek budete oprezni kada svoju lokaciju delite sa nekim, a najbolje je da je ne otkrivate kada je to moguće.

Može li se svima verovati u onlajn svetu?

women1

Ne baš. Društvene mreže predstavljaju onlajn prostor gde se najčešće povezujete sa prijateljima, rođacima, kolegama i saradnicima. Međutim, mnogi ljudi na mrežama koriste razne taktike i, krijući se iza lažnih identiteta, pokušavaju da dođu do određenih privatnih informacija. Kada prihvatate nečije zahteve na mrežama, morate biti sigurni da profil izgleda verodostojno i da imate bar nekoliko zajedničkih prijatelja. Ako želite da se povežete sa potpuno novim ljudima, učinite to putem FB stranica ili grupa, međutim, tada budite posebno oprezni.

Kada je to potrebno – ekstremne mere!

Ako se osećate neprijatno zbog nečijih komentara na mrežama, trebalo bi da ih brzo obrišete iz liste svojih prijatelja. Pored toga, ukoliko blokirate neku osobu, ona više ne može da vas kontaktira, da vidi šta objavljujete , da vas taguje, poziva u određene grupe ili na događaje itd. U najgorem slučaju, uvek se možete obratiti Facebook-u za pomoć i prijaviti osobu koja vas uznemirava. Globalni tim svake društvene mreže pregleda prijavljeni sadržaj i uklanja sa sajta sve ono što krši njihova pravila korišćenja.

Ako vas neko maltretira na Internetu, preti vam ili se osećate nesigurno, uvek se možete obratiti nadležnim institucijama na lokalu koje će vam pomoći da se zaštitite. U Srbiji to su policija i nadležno odeljenje Jedinice za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a neprikladan sadržaj možete potpuno anonimno prijaviti i putem onlajn servisa Net Patrola koji, nakon što analizira prijavljeni sadržaj, isti prosleđuje policiji i drugim nadležnim institucijama koje, ukoliko za to ima osnova, podnose krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu.

Izvor: Nove energija.net

Related Post