Aplikacija koja je zarazila Ameriku

Sve koji sklonost ogovaranju vezuju za ženski rod mogao bi iznenaditi podatak da je sve popularniju aplikaciju za geolokacijsko tračarenje stvorio muški tandem.

Američkim srednjim školama i fakultetima poslednjih godinu dana hara aplikacija za anonimno tračarenje zvanaYikYak, koja obuhvata radijus od oko 2.5 kilometra.

Jedini uslov da neka lokacija zaživi je minimalno 100 aktivnih članova i igre mogu početi. Komentari izlazaka, događanja na fakultetu, lokalne politike, sve o čemu imamo mišljenje koje se ne usuđujemo podeliti posredstvom naših službenih kanala našli su put do javnosti.

yik1

Aplikacija koju su pokrenula dvojica prijatelja iz fakultetskog bratstva, 24-godišnji Tajler Drol i Bruks Bufington u kratkom se roku proširila na 1.600 institucija, a u nekima je čak i zabranjena.

Iako pravila ponašanja sankcionišu bilo kakav govor mržnje ili prozivanje pojedinaca, jezično spretniji nalaze načina da stave do znanja šta o kome misle pa u feedu zna biti kako i duhovitih tako i prilično nemilosrdnih opažanja.

yik2

To se pokazao kao poseban problem u osnovnim i srednjim školama gdje je vršnjačko nasilje česta pojava, zato su Drol i Bufington bili primorani da spreče čak 100.000 institucija da koriste aplikaciju, a u nekim slučajevima izolovali su se i celi gradovi, poput Čikaga.

Zbog tog riskantnog poteza kojim su odsekli gotovo 70 odsto svoje publike, YikYak je zadobio poverenje investitora te je startup danas procenjen na 400 miliona dolara.

 Izvor: B92

Related Post