Aplikacija koja “pronalazi” ljubav i seks!

Danas mnogi češće posvećuju pažnju svojim pametnim telefonima nego ljudima oko sebe. Zato su često i sami. Ali, Tinder će ih “spasiti”.

Ipak, ono što je još uvek dobro u celoj ovoj priči jeste da im u pronalaženju partnera upravo mogu pomoći brojne aplikacije za telefone.

Aplikacija Tinder za pametne telefone (iPhone i Android) koristi navigaciju da nađe ljude oko vas. Ona povezuje vaše fizičko prisustvo sa podacima sa vašeg Facebook profila, kako bi osobi koja vas “pretražuje” pokazala da li imate neke zajedničke prijatelje ili interesovanja. Slika te osobe će vam se pojaviti na ekranu. Ako vam se svidi, pomeraćete klizač na desno, a ako ne, onda klizač ide ulevo. A ako se svidite jedno drugom, onda možete da počnete da razmenjujete poruke, možda zakažete sastanak ili čak odete i koji korak dalje…

Međutim, Džastin Matin, suosnivač Tindera, nerado opisuje ovo kao aplikaciju za zabavljanje. On kaže da je vizija njegove kompanije bila samo da pomognu da upoznate nove ljude. “Sve što radimo je da olakšamo upoznavanje dve osobe”, kaže Matin. „Šta oni odluče da će rade sa tim poznanstvom je u potpunosti njihova odluka”, piše DW.

Tinder, naravno, nije jedina takva aplikacija na tržištu. Homoseksualci već dugo koriste internet stranice kao što je Grindr. On je trenutno na lošem (ili dobrom, zavisi šta tražite) glasu kao aplikacija za neobavezan seks. Badu, koji je osnovao ruski preduzetnik još 2006. godine, takođe koristi tehnologiju satelitskog praćenja. Međutim, Badu je kritikovan zbog zaštite privatnosti. U istraživanju Univerziteta Kembridž, sprovedenom 2009. godine, politika privatnosti ove društvene mreže je najniže ocenjena među 45 drugih koje su bile ispitivane.

Tinder pokušava da izgradi drugačiji imidž. Oni ne žele da ljudi gledaju na njih kao na aplikaciju za seks. “Ni na koji način nije sličan mreži Badu”, kaže Matin. “Naši korisnici nikada ne bi otkrili njihovu stvarnu lokaciju. Lokacija je data otprilike. Na primer, može da piše: Korisnik je u krugu od jednog kilometra”.

Poslednje statistike iz glavnog štaba Tindera u Los Anđelesu pokazuju njegovu popularnost. Sada se napravi oko dva miliona spojeva dnevno i 150 miliona ocena profila. To je zadivljujuće, s obzirom na to da je aplikacija lansirana pre godinu dana u Americi. Sada se ona veoma brzo širi i po Evropi i drugim krajevima sveta. “Međunarodna popularnost aplikacije odgovara podacima rasta koji smo videli u Sjedinjenim Državama u januaru, gde smo postajali popularniji za između 5 i 10 procenata dnevno”.

Tinder-3

Tinder je naročito popularan među stanovnicima Londona koji su u dvadesetim godinama. Aleks (pravo ime poznato redakciji) je upoznao svoju sadašnju devojku putem ove aplikacije. “Bio sam na nekoliko sastanaka i mislio sam da one nisu baš odgovarajuće. Ali, pošto se Tinder povezuje preko Facebooka, istog trenutka mislite, pa možda mi se svidiš, zato što imamo tri ili četiri zajednička prijatelja, tako da mogu da špijuniram preko njih i tako saznam više o tebi”.

“Aplikacija je dobro osmišljena”, kaže Aleks. “Potrebno je samo da izaberete “sviđa mi se” ili “ne”. To je bukvalno igra. Kada se poklapate sa nekim, dobijete obaveštenje “Da li želiš da počneš da ćaskaš?” Bukvalno ti govori “Ja sam igra””.

Matin misli da je Tinder popularan јер je manje izveštačen u odnosu na druge Internet stranice koje se oslanjaju na pažljivo konstruisane profile. “Tinder zapravo samo imitira način na koji stvarni svet funkcioniše”, kaže Matin. “Kada uđete u kafić, prva stvar koju primetite je nečiji fizički izgled. To vas ili privuče ili ne. Ako vas privuče, otpočinjete razgovor, tražite šta vam je zajedničko, što pomaže da se uspostavi međusobno poverenje. Zajednički prijatelji i zajednička interesovanja su dobre tačke od kojih možete da počnete”.

Tinder-2

Nemaju svi ovako pozitivno iskustvo. Kezija (nije njeno pravo ime) počela je da koristi Tinder pre mesec dana, nakon što je bila na 20 različitih sastanaka u prethodnih pet meseci preko Internet stranice OK Kupidon. “Nedavno sam počela sa novim poslom i sve moje nove kolege su postale veoma uzbuđene zbog Tindera”, kaže Kezija. “Nisam očekivala da će da mi se svidi, pošto ne mislim da sam površna osoba. A očigledno je da je cela poenta Tindera u fotografijama”.

“Razlika je u tome što na OK Kupidonu možete normalno da razmenjujete duge poruke, tako da onda kada se sretnete uživo, već znate ponešto o toj osobi… ili znate već previše”, kaže Kezija. Ona je bila na sastanku koji opisuje “više kao susret u stvarnom životu” i “više kao kada upoznate nekoga u baru ili na žurci”, mada drugi sastanak nije prošao kako treba. I onako je već sumnjala da se na Tinder gleda kao na neku vrstu aplikacije za neobavezan seks, a ne kao na aplikaciju za traženje osobe za vezu. “Bili smo u bioskopu i on mi je bukvalno stavio svoju ruku na nogu, zbog čega mi je bilo neprijatno… ali on nije izgledao kao da je shvatio poruku”.

Izvor: Mondo

Related Post