Aplikacija pokazuje jesu li vam odeću šili moderni robovi

O modernim robovima u tekstilnoj industriji zna se dosta – modne kuće zgrću milijarde, a oni koji kroje odeću na granici su preživljavanja ili ginu na svom radnom mestu, kao pri urušavanju tekstilne fabrike u Daki u Bangladešu 2013. godine, kada je poginulo 1,100 radnika.

Kako bi kupci osvestili od koga kupuju svojuodeću u Australiji je izmišljena mobilna aplikacija “Good On You”, koja stanovnicima te zemlje daje pregled više od 3.000 brendova koji se prodaju na njihovom tržištu. Brendovi odeće, obuće, torbi i modnih dodataka dobijaju ocene zavisno od njihove društvene odgovornosti, a do sada je obrađeno oko hiljadu artikala.

“Moda ima velik uticaj na okolinu, radnička prava i životinje i veruje se da je druga najprljavija industrija sveta”, objašnjava član uprave tvrtke Gordon Renuf.

Različite robne marke ocenjuju se s ocenama od jedan do pet, odnosno ukoliko brend posluje na etički potpuno prihvatljiv način dobija ocenu “odličan”, a ako krši radna prava, zagađuje i pritom još zlostavlja životinje dobija ocenu jedan, tj. “izbegavamo”.

H&M i Nike su, na pirmer ocenjeni trojkom (“bar nešto”) i to zbog sporog postupanja po pitanju zaštite radnih prava i korištenja kože bez otkrivanja izvora.

 Izvor: N1info.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =