Beba vam je u automobilu – aplikacija za zaboravne roditelje

Izraelski biznismen razvio je aplikaciju i uređaj koji opominju zaboravne roditelje da su ostavili decu ili ljubimca u automobilu. Aplikacija je akutelizovana pošto je u poslednja dva meseca petoro dece u Izraelu preminulo od toplotnog udara nakon što su ostavljena u automobilima.

Pre nekoliko godina se to zamalo dogodilo i biznismenu Moši Jerušalmiju, koji je ostavio svog dvogodišnjeg sina u kolima, ali ga se ipak setio posle nekoliko minuta i dete je ostalo nepovređeno.

osle toga je, koristeći tehnologiju sličnu nanogicama za posmatranje zatvorenika, razvio Tufajnd (2Find) – čip koji se može staviti na bebu, kućnog ljubimca ili na prtljag. U slučaju da postoji određena razdaljina između deteta i roditelja, čip će poslati upozorenje na mobilni telefon.

Drugo upozorenje, SMS koji stiže na kontakte roditelja iz njihvog imenika, ima zadatak da ukaže na opasnost ako roditelj ima neki problem s mobilnim telefonom, ode na sastanak ili ostavi telefon u kancelariji.

Takva tehnologija je razvijana tokom četiri godine i investitori su u nju uložili milion dolara, prenose mediji. Naprava se može kupiti preko interneta, a planirano je da se pojavi u izraelskim prodavnicama. Investitori se nadaju prodaji i u SAD, Evropi i Australiji.

Vest o aplikaciji objavljena je pošto je jedna 16-mesečna izraelska devojčica preminula nakon što je ostavljena u automobilu u naselju Betar Ilit. Prethodno je jedan četvorogodišnji dečak preminuo u beduinskom naselju Rahat na jugu zemlje, pod sličnim okolnostima.

Problem dece ostavljene u parkiranim automobilima je svetski fenomen, izjavila je Avital Epel-Pinkas iz nevladine organizacije „Beterem“, koja se fokusira na bezbednost dece, za sajt Medija lajn.

„Ne znamo da li se o tim slučajevima više izveštava ili je to zbog stresa i mnogobrojnih obaveza roditelja. To je nešto što se svakome može desiti“, rekla je Avital, objasnivši da se to često dešava kada se poremeti jutarnja rutina i kada drugi roditelj vodi decu u vrtić ili kada vozač razgovara telefonom dok parkira vozilo.

Izvor: RTS.rs

Related Post