Besplatne mape i navigacija za Android: Here Maps

Beta verzija Here Maps aplikacije dostupna je za većinu Android uređaja. Ispitali smo šta može, šta fali i koliko je pouzdana i dobra navigacija u Srbiji.

here4

Prvo su najavljene kao ekskluziva za Samsung uređaje i pametne satove. Onda su kao .apk stigle na testiranje za mali broj Google uređaja i sad su konačno, i dalje kao beta, stigle u zvaničnoj Android Google Play verziji, koja je dostupna na svim podržanim uređajima.

here

Svi Androidi, koji ispunjavaju hardverske zahteve (informišite se ovde o njima), imaju na raspolaganju i zvaničnu Google Play Nokia Here aplikaciju, koja obuhvata Here Maps, Here Drive i Here Tranzit čime se zaokružuje besplatna navigacija, GPS usluga i korišćenje javnog prevoza u oko 100 zemalja na svetu i preko Google operativnog sistema.

Here beta aplikaciju možete BESPLATNOda preuzmete ODAVDE i na taj način i direktno proveriti da li je vaš Android podržava ili ne. Takođe, aplikacija je dostupna i preko Here veb sajta pa, ako vam je tako lakše, preuzmite je odatle. Veličina fajla je oko 40 megabajta pa se “ubacite” na neku pouzdanu Wi-Fi mrežu. Za oflajn mape Srbije trebaće vam dodatno oko 250 megabajta slobodnog prostora na kartici ili u memoriji telefona.

here1

Mape Srbije su dobre, bez većih zamerki u većim mestima i gradovima, a u manjim sredinama i nekim selima računajte na nivo ulica, bez brojeva. Pokriveni su gotovo svi veći putevi, uključujući i one koji se danas ređe koriste, ali nam u Srbiji izveštaj o saobraćaju i gradski prevoz još uvek nisu dostupni. Nije dostupno ni glasovno navođenje na srpskom jeziku, kao ni na nekom od nama bliskih iz okruženja, što na Windows Phone platformi odavno postoji.

Glasovna navigacija može da se preuzme u standardnom i “Hi-Fi” kvalitetu, koji omogućava glasniji i čistiji izgovor koji se jasno čuje i u bučnoj sredini. Aplikacija radi dobro, bez zastajkivanja, a test model bio je LG G3 sa 16 giga interne tj. dva gigabajta RAM memorije.

here2

Nokijine mape su u ogromnoj prednosti u odnosu na Google Mape, jer rade bez potrebe za internet vezom, uključujući i pretragu pojmova i POI tačaka. Beta verzija omogućava pravljenje rute preko računara, uz izbor načina putovanja i puteva kojim će se kretati, što se kasnije može učitati na telefonu, pomoću registrovanog Here profila. Jednostavno se, pomoću registrovanog profila, a podržano je i Facebook logovanje, možete prebacivati s uređaja na uređaj i uređivati ili koristiti navigaciju i puteve koje ste definisali ili planirali.

here3

U Srbiji se od dodatnih servisa mogu koristiti upozorenje na prekoračenje brzine (radi savršeno), pregled 3D mape, odnosno građevina i navigacija za pešake, dok u inostranstvu, već u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i drugim EU zemljama mogu besplatno da se koriste i svi drugi servisi, uključujući 3D navigaciju, izveštaj o putevima i gužvama u saobraćaju i korišćenje javnog prevoza,

U poređenju sa Here aplikacijama na Windows Phonu ova na Androidu je slabija, u smislu da je sporijeg interfejsa i sa manje dostupnih sadržaja. Ipak, verujemo da će Here maps, kad izgube beta iz imena biti jednako dobre kao i na Windows Phonu.

Izvor: Mondo.rs

Related Post