Četka: Aplikacija za prijavu grafita mržnje

Jedinstvena aplikacija “Objektivno bolje” za uklanjanje grafita mržje u Novom Sadu, delo je članova Vojvođanskog građanskog centra. Projekat obuhvata samo dva alata, android platformu i internet sajt koji će od večeras zvanično biti pušten u rad.

ANDROID – Platforma omogućava fotografisanje i direktno slanje uslikanih grafita sa tačnom lokacijom na sajt gde administrator proverava validnost fotografije i lokacije. Sakupljeni podaci se svake dve nedelje šalju Gradskoj upravi za komunalne delatnosti koja ima istovetni rok za uklanjanje grafita – objašnjava Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra.
Do ideje o ovom servisu mladi ljudi iz Vojvođanskog centra u došli još u martu ove godine, od kada i traju pripreme.
– Povod je bio 21. mart koji je “Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije”. Najpre smo poslali pismo kabinetu gradonačelnika o katastrofalnom stanju fasada u Novom Sadu. Odgovoreno nam je da sve što treba jeste da pošaljemo tačne lokacije i grafiti će biti uklonjeni. Tako se ideja o servisu i zaokružila – kaže Jelana.
Javili su se problemi oko fasada privatnih objekata za koje grad nije nadležan, te su se iz organizacije fokusirali na javne površine.
Konkurs “Balkanski izazov – komjunti buster”, u organizaciji Dokukino” i Fondacije Tetchsoup, bio je idealna prilika da se skupe potrebna sredstva. Ideja o uklanjaju grafita je pobedila i prva nagrada u iznosu od 5.000 dolara je omogućila realizaciju tromesečnog projekta.
– Deo nagrade je potrošen za plaćanje programera za kreiranje platforme i sajta, kao i za troškove mesečnog hostinga – kaže Jelena.
U planu je i proširenje delatnosti na mapiranje otvorenih šahtova, oštećenja na trotoaru i sličnih problema. Android platforma se može preuzeti sa “google play store-a”, dok je večeras organizovana promocija u Omladinskom centru CK13 sa početkom u 17 sati na kojoj će detaljno biti objašnjen rad i uportreba aplikacija. Iz Vojvođanskog građanskog centra su uputili poziv svim zainteresovanim građanima da dođu, preuzmu aplikaciju i učestvuju u ulepšavanju grada.

Pionirski projekat
SAJT – Ovo je prvi servis za borbu protiv poruka mržnje na zidovima Novog Sada. Svi koji nemaju android telefon mogu ručno da unesu fotografiju i tačnu lokaciju grafita na sajtu www.objektivnobolje.com.

Izvor: 24 Sata | Autor: Đ. Petrović