iGO navigacija za Android

Zbog najnovnijih update-a koje je Android pustio vecina telefona koji imaju 5.0 verziju Androida imaju problem. Ako ste medju ovim korisnicima preporucujemo Vam da skinete besplatnu navigaciju za Android – Android Here Maps

Svaki pametni telefon danas je opremljen nekim GPS sistemom koji omogućava da odredimo tačnu lokaciju i kretanje. Isto tako, većina telefona poseduje neku od mapa i navigacioni softver koji korisniku omogućava da iskoristi podatke pozicioniranja i unese željenu destinaciju. Kod većine Android telefona taj softver je Google Maps, i većina korisnika nikada i nije koristila alternativu. Google Maps je sasvim solidan, ali za one koji žele da probaju alternativnu aplikaciju, pripremili smo članak o iGO Android navigaciji:

iGO Android navigacija ne samo da omogućava, tradiconalni 2D prikaz mape, već podržava i 3D prikaz okruženja. Takođe, u željenu rutu, moguće je uneti i srednju iliti usputnu tačku, kao i pozvati POI (tačka interesovanja), ako je pozivanje datog broja omogućeno.

iGO My way ima četiri različita tipa interfejsa: Brzi, kratki, ekonomični, i laki. Meni ima dosta velike dugmiće, što u znatnoj meri olakšava korišćenje u toku vožnje, a moguće je sačuvati i više zadatih ruta, koje se onda mogu koristiti i kasnije. Ako se kojim slučajem izgubite, postoji opcija hitnog GPS lociranja, koja sa velikom tačnošću određuje trenutnu lokaciju.

iGO Android se automatski prebacuje na noćni režim rada kada uđete u tunel, a moguće je podesiti i način prikazivanja vozila na mapi.

Problem sa Google navigacijom je što kasno obaveštava o skretanjima, kao i potreba za internet konekcijom, što će samo usporiti učitavanje mape a i košta, dok sa iGO navigacijom to nije slučaj, jer su mape smeštene u telefonu ili na SD memorijskoj kartici.

U zavisnosti od zemlje u kojoj koristite iGO Android navigaciju, potrebno je preuzeti određene mape, a to su TeleAtlas, TopMap ili Navteq.

Postoji nekoliko verzija iGO softver-a za navigaciju, a one se razlikuju po nekim karakteristikama. Najkompletnija među njima je svakako iGO Primo, jer pored detaljnih informacija koje pruža, dostupan je veliki broj skinova i tema, unos podataka za kamione (može se koristiti kao kamionska navigacija), kao i mnoge druge opcije, koje ističu ovaj softver.

iGO navigacija se ne može naći na Google Play-u, ali ukoliko želite da je preuzmete i koristite to možete učiniti i putem torenta. Ako Vam se aplikacija učini korisnom, kupovinom podržavate dalji razvoj ovog programa.

IGO-3D-navigacija-za-telefone-sa-android-sistemom_slika_L_2084691iGO-MY-WAY-NAVIGACIJA-za-android-_slika_L_1743462

Upustvo za instalaciju iGO navigacije

Instalacija iGO je vrlo jednostavna i potrebno je prvo da prebacite na vasu SD karticu foldera iGO (obratite pažnju ako ste skinuli navigaciju preko našeg linka ispod da se iGO nalazi unutar foldera iGO!). Nakon toga kopirajte apk fajl (u preuzetoj arhivi nalazi se u iGO\Installer\installers) koji je za vašu dimenziju ekrana, tako što ga prekopirate na Vaš telefon (nemojte da ga pokrećete!). Takođe neophodno je da Vam na telefonu bude podešeno da možete da instalirate aplikaciju koja nije sa Android Marketa (Settings -> Applications -> Allow installation of non-Market applications).

Da bi ste znali koja je tačno dimenzija ekrana Vašeg Android telefona na koji instalirate iGO, pronađite Vaš telefon na spisku zajedno sa njegovom rezolucijom. Na primer ako Vam je telefon Samsung Galaxy S2, njegova rezolucija ekrana je 480×800, i prekopirajte na Vaš telefon apk iz folder 800×480 (okrenuti su brojevi). Ne zaboravite pre toga da prekopirate, gore pomenuti folder iGO na SD karticu. Zatim ovo je jako bitan korak obrisite na telefonu folder “license” iz foldera iGO i prekopirajte folder license sa računara na telefon u folder iGO.

Instalacija na SD karticu koja ima malo prostora

Moguće je na samo 1GB prostora da instalirate iGO ako nemate dovoljno prostora a dovoljno Vam je na primer samo za Srbiju da imate mape. Da bi ste to uradili sledite sledeće upustvo:

  • kreirajte na SD kartici folder iGO
  • u njega prekopirajte sve foldere iz foldera iGO sa računara osim folder content
  • u folder iGO/content/ sa Vašeg računara u folder iGO/content na SD kartici prekopirajte sve osim foldera map
  • u folder iGO/content/map sa Vašeg računara u folder iGO/content/map na SD kartici prekopirajte samo mape koje su Vam potrebne (Serbia_R3_NQ_2011.Q3_111114.fbl)

Da bi ste download-ovali iGo za Android potreban Vam je uTorrent.. Nakon instalacije uTorrenta potrebno je da kliknete na download dugme na ovoj stranici koje ce vas odvesti na stranicu za download. Download pokrecete preko “Get this torrent” linka pored kojeg stoji ikonica magneta. Izbegavajte ostale Download opcije na PirateBay sajtu!

Za otpakivanje download-ovane arhive (ako ne mozete da otvorite to sto ste skinuli) preporučujemo Vam besplatan program 7zip.

UPDATE

Za novije telefone sa HD rezolucijom, preporucuje se instalacija iGO navigacije sa ovog linka, gde je dostupan apk za vece rezolucije. Procedura je slicna s tim sto je potrebno da otpakujete branding.zip i data.zip u iGO folder. Zatim je potrebno da kopirate mape (folder content) na SD karticu (iGO/content) koji ste preuzeli preko Download dugmeta ispod zbog toga sto novi iGO nema mape.

Related Post