Svima je jasno koliku su revoluciju sa sobom doneli pametni telefoni, a nas mobilni uredjaj, bio on tablet ili telefon, mozemo koristiti u razne svrhe, a jedna od njih je svakako i navigacija.

Navigacije su od izuzetne koristi kada krecemo na putovanja sa cijim putevima nismo upoznati, a za njihovo koriscenje neophodno je da imate ukljucen GPS.

Osim sto nas do zeljene destinacije upucuje slikom, navigacija nas usmerava i glasom. Nazalost, jos uvek ne postoji Android aplikacija za navigaciju na srpskom jeziku, a dok se to ne promeni, mi vam predstavljamo tri najbolje besplatne.

1. Waze social GPS maps & traffic

waze

Ova aplikacija od vas zahteva da napravite nalog pre nego sto pocnete sa koriscenjem i to je jedan manji nedostatak. Mape su odlicne, pretraga je laka, kao i celokupno snalazenje u samoj aplikaciji. Jezik koji vas navodi i usmerava je engleski.

Inace, Waze je jedna od najvecih saobracajnih aplikacija u navigacionoj zajednici, a koristeci je dobijate tonu informacija o saobracaju u realnom vremenu. Takodje, imate i mogucnost da aktivno prijavljujete nesrece na putu, policijske patrole i radare i sve ostalo sto vam deluje zanimljivo, ali i opasno na vasem putovanju. Jos jedna prednost je sto dobijate izvestaje o benzinskim stanicama sa najnizom cenom goriva.

 

2. Navfree: Free GPS Navigation

nav

Prednost ove aplikacije je sto mape mozete skinuti na vas telefon, sto je odlicno u slucaju da nemate pristup internetu.

Integrisana je sa Google street view-om, ali iako poseduje mape u HD rezoluciji koje podrzavaju teritoriju Srbije, sama aplikacija je malo nepregledna i teza za snalazenje.

 

3. MapFactor: GPS Navigation

map

MapFactor aplikacija ima i besplatnu i placenu verziju. Kada pokrenete aplikaciju, izaberite naravno onu besplatnu. Kao i kod NavFree, mape mozete skinuti na vas telefon, pa tako ne morate biti povezani na internet.

Inace, aplikacija je laka za snalazenje i koriscene, mape su odlicne i imate izbor 2D i 3D vizuelnog prikaza.

Za navodjenje puta mozete birati glasovne komande nekoliko jezika, dok srpski nije jos uvek podrzan, ali zato jesu mape Srbije, za koje korisnici kazu da su skroz solidne.