Ovo su aplikacije za chat koje vas sigurno neće špijunirati

Edvard Snoude je nedavno opet zapanjio svet i potvrdio sumnje mnogih – naši razgovori i četovi nisu sigurni. Mnogi su zato počeli da traže sigurnije kanale komunikacije, a developer su se bacili na programiranje što sigurnijih aplikacija kojima možemo bezbrižno da se dopisujemo.

Takva tehnologija podrazumeeva da se poruke šifruju pre slanja i dešifriraju nakon što ih primatelj dobije tako da ukoliko neko pokuša da ih presreste, neće razujeti šta se u njima nalazi.

Ovo je nekoliko najsigurnijih aplikacija za slanje poruka:

1. TextSecure:

t5s

Android aplikacija koja je napravljena isključivo u svrhu sigurnog slanja poruka. Kreirali su je programeri iz grupacije Open Whisper Systems (šaptači), specijalizovani za tajne poruke. Aplikacija štiti poruke i na telefonu i između dva korisnika. Potrebno je kreirati jedinstvenu šifru kojom se može proveriti da ste primili poruku od poverljive osobe.

2. Signal

signal

Signal je aplikacija koju su takođe kreirali Open Whisper Systems, samo je namenjena iOS platformi. Takođe, prihvata i poruke iz sestrinske aplikacije TextSecure namenjene Android korisnicima.

3. Telegram (tajni chatovi):

telegram

Nudi dve verzije chata – normalni i tajni chat. Koristi šifriranje poruke prilikom slanja i dešifriranje nakon primanja poruke. Može se koristiti i na Android, iOS i Windows operativnim sistemima.

4. Silent Text

silent

Stiže iz radionice Silent Circlea, kompanije koja se hvali ultra sigurnim BlackPhoneom, kojeg navodno ni NSA ne može probiti. Ali, korištenje ove aplikacije naplaćuje se 9,99 dolara.

5. Gliph:

gl

I ova aplikacija za sebe tvrdi da je sigurna. Takođe, aplikacija prihvata uplate Bitcoinom, i to anonimno. Kad šaljete poruke možete namestiti koliko dugo da poruka ostane vidljiva, a takođe možete i namestiti u koje vreme da se poruka pojavi primaocu.

6. Crpyto Cat:

cr

Koristi šifriranje poruke pri slanju i dešifrovanje pri primanju. Vrlo je jednostavna za korištenje. Mogu se kreirati privatne i sigurne chat sobe koje se ne mogu nadzirati. Takođe se koriste anonimna imena korisnika. Može se koristiti i s desktop računara, a ne samo s teleofona.

7. Bleep:

bl

Ova aplikacija razlikuje se od drugih po tome što šalje poruku direktno od korisnika primaocu,  poput skidanja torrenta s interneta. Kreatori aplikacije su ljudi koji stoje iza BitTorrenta, najpopularnijeg programa za skidanje podataka. To znači da poruke ne idu preko servera. Aplikacija još nije sasvim dovršena, piše 24 sata.

Izvor: N1

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + sixteen =