Podzemni Beograd na mobilnom telefonu

Popularna mobilna aplikacija „Beograd priča“ Telekoma Srbija obogaćena je zanimljivom rutom „Beograd ispod Beograda“ koja predstavlja vodič za sve one koji žele da istraže lagume, pećine i druge podzemne znamenitosti ispod glavnog grada. Nova ruta je poziv da se odškrinu vrata nekih od najvećih misterija grada – da li je postojao tunel koji je spajao Beogradsku tvrđavu i Zemun, zašto je sagrađen bunar kod spomenika Vuku Karadžiću, šta sve kriju pećine ispod parka Tašmajdan…

Neobična priča o tajnama podzemnog Beograda, kao deo aplikacije, realizovana je u saradnji sa novinarom i koautorom knjige „Beograd ispod Beograda“, Zoranom Nikolićem.

bg

Dodavanjem podzemne rute, aplikacija „Beograd priča“ je, pored dosadašnjih 52, dobila još 10 novih lokacija, kao što su pećine Tašmajdana, bunar kod spomenika Vuku Karadžiću, Rimska dvorana, Rimski bunar na Kalemegdanu, kazamati ispod zidina Beogradske tvrđave, autentični vinski lagumi gde se čuvala roba starih trgovaca i veliki barutni magacin u kome se danas nalaze najstariji antički spomenici. Među lokacijama nove rute nalaze se i lagumi u Zemunu, vojni bunker napravljen za slučaj vojne akcije Varšavskog pakta protiv Jugoslavije, kao i rudnici na Avali koje su još pre 7.000 godina obilazili Vinčanci, jedna od najnaprednijih praistorijskih kultura u svetu.

bg1

Besplatna aplikacija za mobilne telefone, razvijena u okviru saradnje Telekoma Srbija i Turističke organizacije Beograda na projektu “Beograd priča”, dostupna je na Google play-u i App Store-u. Zahvaljujući primeni tehnologije “proširene stvarnosti” (Augmented Reality) olakšano je pronalaženje znamenitosti putem kamere telefona, pri čemu se na ekranu pojavljuju informacije o nazivu i udaljenosti lokacija u blizini. Svaka lokacija na aplikaciji sadrži audio vodič, tekstove na srpskom i engleskom jeziku, kao i fotografije iz ranijih perioda.

Izvor: PC Press

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 10 =